Доступність посилання

ТОП новини

Путін «вболіває» за Україну і погрожує 7-м липня (європейська преса)


Прага – У європейських газетах триває обговорення назріваючої «газової війни» між Росією та Україною. Оглядачі звертають увагу на досить суперечливий тон останніх «газових заяв» Володимира Путіна – він, з одного боку, «жаліє» Україну та ніби-то бідкається про фінансову допомогу від Заходу Києву для оплати його газових боргів перед Москвою, а з іншого погрожує, що в разі невиплати 7 липня чергового «газового платежу» «Газпромові» російська влада буде вживати заходів проти неплатника. Однак експерти не лише дивуються такій тональності російських чільників але й запитують: чому так багато шуму довкола необхідності закачування в українські газосховища нових мільярдів кубічних метрів газу, коли там і так є його достатньо для зими.

Лондонська «Таймз» б’є тривогу з приводу того, що у разі невиплати Україною 7 липня кругленької суми грошей російському «Газпромові» за спожитий українцями газ та його закачування в газосховища для зими розпочнеться тепер уже «літня газова війна», від якою постраждають усі сторони конфлікту. Лондонське видання нагадує, що європейські газові сховища порожні через «економність» європейців, які чекали для заготівлі блакитного палива дешевших цін на газ, і це робить Європу ще більш вразливою перед російськими погрозами.

Урядова «Російская Ґазета» цитує Володимира Путіна з засідання президії російського уряду, де прем’єр не лише бідкається, що наближається 7 липня, а Україні «платити нічим», але й заявляє, що його уряд «не бажає сам нести весь тягар кредитів для України» та погрожує Києву черговими санкціями. Тут же віце-прем’єр Олексій Кудрін інформує шефа, як його цитує «Російская Ґазета», що він «зазирав у валютну кишеню України», і, на його думку, там є досить коштів для виплати українцями чергових газових рахунків «Газпромові». Нові обвинувачення про «постійні порушення Україною відбору законтрактованих обсягів газу» висунув перший віце-прем’єр російського уряду Ігор Сечин. «Російская Ґазета» акцентує увагу якраз на зовнішньополітичній спрямованості цього чергового російського урядового «газового шоу».

Ще одне інформоване московське видання «Нєзавісімая Ґазета» не лише пише про бажання Європи і США допомогти Україні у газовій проблемі, але й цитує голову «Нафтогазу України» Олега Дубину про те, що в українських газосховищах вже є на сьогодні 19 мільярдів кубічних метрів газу, якого, за оцінками експерта київського Центру Разумкова Володимира Саприкіна, цілком вистачить для осінньо-зимового сезону. Хоча, як вказує «Нєзавісімая Ґазета», Юлія Тимошенко вимагає до жовтня збільшити запаси газу в українських газосховищах до 27 мільярдів кубів.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG