Доступність посилання

ТОП новини

Економіка: як пережити «інтенсивну терапію»?


Прага – З’являються перші ознаки того, що світова економіка починає потрохи виходити з кризи, чи принаймні досягла її дна. Це спонукає уряди замислитися над тим, як подолати наслідки «інтенсивної терапії» – масованих грошових вливань, якими вони намагалися зупинити спад економіки. Економісти попереджають, що якщо не почати діяти вчасно, наслідки вживання цих «ліків» можуть виявитися не менш небезпечними, ніж сама хвороба.

Поки одні економісти гадають, чи досягла світова економіка максимуму свого падіння, інші закликають політиків думати на пару кроків уперед і розробляти план виходу з кризи. Комісар ЄС із монетарних справ Хоакін Алмунія закликає європейські уряди замислитись, як вони будуть вилучати величезні грошові маси з економіки, що починає одужувати.

«Зараз настав добрий момент для того, щоб почати обговорювати, як організувати поступове вилучення фіскального та монетарного стимулу на той випадок, коли приватний попит почне давати більший внесок до зростання ВВП, ніж сьогодні. Ми не можемо дозволити собі вийти з цієї рецесії з великим дисбалансом, що може спровокувати наступну кризу», – зазначає Хоакін Алмунія.

На початку місяця до створення плану виходу з кризи закликали лідери «Групи Восьми», потім представники Європейського центрального банку. Окремо Міжнародний валютний фонд звернувся з таким же закликом і до Сполучених Штатів, які для подолання кризи щедро друкували гроші і звели відсоткові ставки практично до нуля.

Але, згідно з економічною теорією, такі дії ведуть до зростання інфляції. Це, на переконання багатьох економістів, набагато краще, ніж дефляція, але так само явище небезпечне, якщо воно вийде з-під контролю. Достатньо пригадати середину 90-х років в Україні, щоб зрозуміти, чого так побоюються західні уряди.

«Мати добрий план ніколи не завадить»

Лондонський аналітик Ніл Маккіннон зазначає, що ринки вже починають готуватися до нової післякризової реальності. «Ринки прогнозують, що до кінця року відсоткові ставки піднімуться. І це означає, що вони вважають, що найгірше вже позаду», – каже він.

Але інші економісти дотримуються думки, що справжніх серйозних ознак того, що світова економіка вже перейшла «екватор кризи», ще немає. А отже, як говорить лондонська економістка Ванесса Россі, якщо уряди почнуть висмоктувати гроші з економіки занадто рано, то вони ризикують підштовхнути новий виток кризи.

«Дивно, що ми почали говорити про стратегії виходу, коли ми ще навіть не маємо незаперечних доказів того, що настає кінець рецесії. Нових зелених паростків ми ще не побачили», – зауважила Ванесса Россі.

З іншого боку, економічні стратеги говорять, що мати добрий план ніколи не завадить, а застосувати його можна буде, коли настане відповідний момент.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG