Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко вітає «правове, а не політичне» рішення парламенту


Президент України Віктор Ющенко вітає ухвалення Верховною Радою постанови про призначення чергових виборів Президента України на 17 січня 2010 року.

Як повідомляє прес-служба Президента, про це заявила представник Президента України в Конституційному Суді України Марина Ставнійчук.

Коментуючи постанову парламенту щодо призначення виборів Президента, вона наголосила, що частина п`ята статті 103 Конституції України містить чітку імперативну норму щодо проведення виборів Президента. Відповідно до цієї конституційної норми, датою наступних чергових виборів є саме 17 січня 2010 року.

Вона нагадала, що Президент склав присягу на урочистому засіданні Верховної Ради 23 січня 2005 року і вступив на посаду з цього дня. «Відтак, саме ця дата є визначальною при обчисленні п`ятирічного строку повноважень глави держави та, відповідно, призначенні наступних чергових виборів Президента України», – зазначила Ставнійчук.

Вона також нагадала, що позицію глави держави у розумінні конституційних положень щодо визначенні дати президентських виборів підтримав і Конституційний Суд, який за наслідками розгляду відповідного подання Президента України 12 травня 2009 року визнав неконституційною постанову Верховної Ради про призначення чергових президентських виборів на 25 жовтня 2009 року.

«Тому ухвалене сьогодні парламентом рішення Президент України розглядає як таке, що ґрунтується саме на правовій, а не політичній позиції», – зауважила Ставнійчук.
XS
SM
MD
LG