Доступність посилання

ТОП новини

Падіння рейтингу Тимошенко пов’язане з «примирливою позицією щодо Росії»? (Європейська преса)


Прага – Низка європейських видань продовжує аналізувати у ці дні розвиток економічної та політичної ситуації в Україні. В оприлюднених статтях ідеться про сумніви експертів щодо подальшого успішного розвитку співпраці уряду Юлії Тимошенко з МВФ, а також аналізується ситуація пов’язана з оголошенням Верховною Радою нової дати президентських виборів в Україні. Експерти вказують на особливості політичних рейтингів провідних українських політиків і дають оцінки їхніх перспектив у майбутніх президентських перегонах.

Польська «Ґазета Виборча» оприлюднила у своїй публікації про Україну низку експертних оцінок української економіки. Відомі експерти наголошують на подвоєнні останнім часом негативних економічних показників. Так, реальний дефіцит бюджету, на думку колишнього міністра фінансів України Ігоря Мітюкова, буде удвічі більшим від запланованого урядом Тимошенко у 4 відсотки. Без оптимізму експерти оцінюють темпи падіння економіки в Україні. Фахівці наголошують, що про катастрофічний стан українського господарства свідчить хоча б те, що МВФ уперше у своїй практиці пішов на пряме фінансування дефіциту українського бюджету, котрий на 90 відсотків складається з соціальних видатків. «Ґазета Виборча» наголошує на тому, що постійне невиконання українським урядом вимог МВФ може призвести до припинення співпраці Фонду з Києвом. Тим більше, як пише газета, у Фонді «прагнутимуть уникнути закидів в участі у запланованих на січень президентських виборах і можуть перенести переговори з Києвом на 2010 рік».

Ситуацію в Україні у зв’язку з оголошенням Верховною Радою нової дати президентських виборів на 17 січня 2010 року аналізує оглядач європейського видання «Волл Стріт Джорнал» Джеймз Марсон. Він наголошує на провалі ідей Помаранчевої революції в Україні і різкому падінні популярності її лідерів, насамперед, рейтингу Президента Віктора Ющенка, який оцінюється нині «однозначною цифрою». Марсон також відзначає, що найбільший рейтинг нині має колишній прем’єр і голова Партії регіонів Віктор Янукович – близько 27 відсотків. Значно відстає від нього, як інформує «Волл Стріт Джорнал», нинішній прем’єр Юлія Тимошенко з 16 відсотками. Марсон додає до цього, що «в останні місяці Тимошенко обмежила свою прозахідну платформу, вибравши більш примирливий підхід до Росії». У статті також стверджується про зростання останнім часом рейтингу «колишнього спікера парламенту, 35-річного Арсенія Яценюка, який сягнув майже 13 відсотків».

Вже згадана «Волл Стріт Джорнал» оприлюднила інтерв’ю з міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом, у якому цей консервативний політик ратує за розширення ЄС як ефективний інструмент стабільності у Європі. Більдт каже насамперед про європейські перспективи Туреччини. Згадує він також і про Україну і пояснює, чому Брюссель не бажає позичати Україні 4 мільярди доларів на оплату її газового платежу Москві. Більдт вважає, що Україну треба детально перевірити та вияснити, чи «виправдані контрактом суми, які вимагає російський «Газпром», і скільки запасів газу вже має Україна». Шведський міністр, країна якого перебирає днями головування в ЄС від Чехії, переконаний, що «Євросоюз має якнайшвидше визначити, яке рішення буде виправданим щодо України».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG