Доступність посилання

ТОП новини

«Ревізія Візира». Чи має ДАІ право використовувати для фіксації порушень «Візир»?


Працівник ДАІ з приладом для вимірювання швидкості «Візир»
Працівник ДАІ з приладом для вимірювання швидкості «Візир»

Інспектори ДАІ не мають права виписувати штрафи на підставі фіксації порушень приладами «Візир». Це вирішило Контрольно-ревізійне управління Міністерства внутрішніх справ України, яке перевіряло, чи відповідають «Візири» державним стандартам. За висновками КРУ, прилади купували ще 2 роки тому, але вони досі не сертифіковані. Натомість у Державтоінспекції продовжують наполягати: «Візири» працюють ефективно, якісно і без помилок. Отже, наскільки можна довіряти цим пристроям?

«Візир» у дії

За словами Ніни Хмілецької, речниці Державтоінспекції, пристрій є якісним та легальним. «Візир» згідно з міждержавними домовленостями, відповідними угодами, сертифікований в Росії, і Україна приймає цей сертифікат. У нас декілька приладів, які вимірюють швидкість руху. Є «Іскра» і «Беркут». Одним із наслідків використання «Візирів» із 16-го листопада минулого року, коли штрафи різко підвищили, є зменшення кількості ДТП, констатує Ніна Хмілецька. «Минулого року в нас таких приладів було 90, зараз їх більше 300. У кількості дорожно-транспортних пригод (враховуючи, що саме перевищення швидкості у третині ДТП призводить до трагічних наслідків) можна побачити позитивну тенденцію».

«Візир» активно використовують даішники у всіх українських регіонах. Не виняток і Львівщина. Тут завдяки цим приладам склали 9 мільйонів протоколів на порушників правил дорожнього руху. Оскаржують же дії працівників автоінспекції у судах одиниці. Докладніше про це – львівська кореспондентка Радіо «Свобода» Галина Терещук. «У суди з позовними заявами звертаються переважно ті водії, які мають юридичну освіту чи когось зі знайомих юристів. Правильно написати заяву і запросити адвоката прийти на судове засідання обійдеться у 400 гривень, а сума штрафу зазвичай менша. Низька правова свідомість громадян також дається взнаки.

Юрист Василь Шпек консультує друзів, допомагає людям, які не погоджуються з даними приладу «Візир», оформляти позовні заяви. Суть справи в тому, що водіям надходять просто фотографії, зроблені приладом, а це, на думку юриста, є порушенням. Адже дані «Візиру» є лишень додатковим доказом при складанні протоколу, який пишеться в присутності водія. «Це вже є порушення з їхньої сторони, недотримання певних дій є порушення, порушують свої службові обов’язки. Вони зловживають законом. Сама по собі фотографія без протоколу за присутності порушника незаконна».

Майже щодня на тихих львівських вулицях зустрічаю працівників ДАІ, які «Візиром» фотографують припарковані біля житлових будинків автомобілі. Інколи власникам надходять по кілька фотографій за один день, лише з різницею в часі. У поле зору працівників ДАІ потрапляють навіть ті автомобілі, які не перешкоджають руху, запарковані на достатній відставні від будинку. Однак цього на фотографії не видно, і довести власну правоту власнику авто складно.

Львівські суди розглядають позовні заяви водіїв по-різному. У деяких визнають законність застосування «Візиру», в інших - навпаки».

Італійський «Автовелокс»

Італійські водії також нарікають на систему виявлення порушників, бо вважають, що технічні пристрої з контролю за швидкістю часто помиляються. Адже на автошляхах Італії швидкість зазвичай контролюють за допомогою спеціального пристрою під назвою «Автовелокс». Він також фотографує машину та її номери. Про наявність «Автовелоксу» на трасі попередньо за сто метрів інформує спеціальний дорожній знак, розповідає кореспондентка Радіо «Свобода» Наталка Кудрик. «Дані машини-порушника, зафіксовані «Автовелоксом», потрапляють до автоінспекції. Потім на домашню адресу водія поліція надсилає письмове повідомлення про порушення правил руху і розмір штрафу. Порушник з’являється до місцевого відділку поліції, де йому демонструють фото автівки і надають додаткову інформацію щодо акту правопорушення.

Якщо ви визнали свою провину, а в більшості випадків буває саме так, тоді не залишається нічого іншого як сплатити штраф, а можливо позбутися кількох штрафних пунктів на водійських правах чи взагалі залишитися без прав. За перевищення швидкості на 10 кілометрів за годину сума штрафу може бути 150 євро. Якщо швидкість сягнула на 40 кілометрів за годину вище дозволеного, вже треба викласти 560 євро і позбутися 5 штрафних пунктів на правах. Коли ж водій не погоджується з рішенням поліції, він звертається до мирового судді про розгляд обставин порушення і скасування штрафних санкцій. Чимало людей намагається опротестувати правопорушення через суд, але там, кажуть фахівці, довести невинність дуже важко.

Італійські водії вважають, що пристрої з контролю за швидкістю помиляються. Їхні нарікання небезпідставні. Спілка споживачів неодноразово протестувала, що на деяких автошляхах були встановлені «Автовелокси» з порушенням сертифікаційних норм, внаслідок чого пристрої давали помилкові дані».

Юридична перемога над «Візиром»

Київським адвокатам вдалося виграти судову справу проти ДАІ щодо використання приладу «Візир». Це один із перших таких випадків у Києві і один з небагатьох в Україні. Адвокати стверджують, що «Візир» не пройшов державну експертизу і не має сертифікату відповідності. У підсумку накладення штрафу за порушення правил дорожнього руху суд скасував, розповідає Анна Гранкіна, адвокат Національної правової палати. «Адвокатським об’єднанням було зроблено запит до спеціального комітету, який займається захистом інформації і надає сертифікати якості на пристрої, які зберігають інформацію. На запит ми отримали відповідь, що система «Візир» не проходила сертифікації. Другий запит був зроблений до санітарно-епідеміологічної служби, де ми отримали відповідь, що санітарно-епідеміологічну експертизу цей пристрій не проходив».

Водію, який вважає, що з нього несправедливо стягують штраф за перевищення швидкості, не варто опускати руки, слід доводити свою правоту в суді. Це радить юрист Сергій Власенко. «Ви пишете відповідні пояснення співробітникам ДАІ і в суді доводите, що Ви не порушували правила дорожнього руху. Треба дивитися, наскільки чітка фотографія і взагалі, чи були Ви на той час у цьому місці. Загалом, кожна справа дуже індивідуальна».

За останні півроку, коли в Україні стали діяти суворіші штрафи, а ДАІ активно використовувало «Візири», кількість ДТП скоротилася на чверть, порівняно з таким же періодом торік. А число загиблих зменшилося на третину. Про це повідомив заступник голови Укравтодору Микола Березовський.

Чи боїтеся, що Вас зафіксує «Візир»? Чи було вже таке?
Роман, водій: Я не боюся, їжджу, як їздив. Прийшла мені фотографія машини, зафіксована швидкість 131 кілометр за годину. Може, переді мною їхала машина швидше, а сфотографували мене.
Андрій, водій: Дотримуюся правил, тому не боюся. Їжджу зі швидкістю 80, за містом – 90 – 110 кілометрів за годину.
Руслан, водій: Мене не ловили, я їжджу за правилами, іноді швидше. Думаю, мені пощастило просто.
Петро, водій: Мене не ловили, я нічого не боюся. Їжджу, як виходить.
Володимир, водій: Я їжджу за правилами, коли знаю місця, де стоїть Візир, там пригальмовую.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG