Доступність посилання

ТОП новини

Протести проти протестів – німецькі батьки обурені страйками вихователів


Берлін – У Німеччині от уже понад півтора місяця батьки, чиї діти відвідують дитячі садки, вимушені жити в умовах надзвичайного стану. Причина: страйк виховательок і вихователів. У багатьох мам і тат поступово уривається терпець, і вони самі починають організовувати протести проти протестів.

42-річній Карін Фішер не позаздриш: от уже кілька тижнів цій матері-одиначці з Дортмунда доводиться буквально розриватися між домом і працею.

«Для мене, як матері, виникають величезні проблеми. Якби не друзі й моя мати, яка час від часу допомагає доглядати за дитиною, то мені прийшлося б просто брати відпустку через страйк вихователів», – скаржиться Карін.

Закриті дитсадки, роздратовані батьки

Із подібними проблемами в ці дні доводиться мати справу багатьом батькам у Німеччині. Цього тижня десятки тисяч вихователів знову взяли участь у загальнонімецьких протестах. Дитячі садки залишалися зачиненими. У багатьох німецьких містах найактивніші батьки почали організовувати протести проти протестів – пікети перед штаб-квартирою профспілок у Кельні, демонстрації батьків у Дортмунді, Маннгаймі, Кілі.

Батьки закликають профспілки не інструменталізувати дітей у робітничій боротьбі, хоча з розумінням ставлять до вимог виховательок і вихователів щодо покращення умов праці й підвищення зарплат. Критика лунає і на адресу комунальної влади, яка не готова йти не поступки. Крім того, батьки вимагають від комунальної влади повернути внески за ті дні, коли через страйк дитячий садок не працював

Профспілки: «Потрібно вистояти»

Попри зростання невдоволення серед батьків, профспілки мають намір і надалі дотримуватися своєї стратегії проведення протестів. Голова профспілкового об’єднання Ver.di Франк Бсірске заявив: «Ситуація для батьків дуже складна. Тут сумніватися не доводиться. Але страйк, який призведе до покращення умов праці, піде на користь дітям, а значить і на користь батькам. Ми повинні витримати».

Профспілки окрилює також той факт, що в ці дні завдяки страйкам профспілкові об’єднання пережили справжню хвилю поповнення своїх лав. Як повідомляється, заяви про вступ до профспілок лише в федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія у травні написали близько двох тисяч працівників дошкільних виховних закладів.

Тим часом мати Карін Фішер отримала змогу трохи передихнути. На час шкільних літніх канікул, які в більшості федеральних земель Німеччини припадають на липень-серпень, профспілки вирішили призупинити свої акції. Однак потім, якщо їхні вимоги не будуть задоволені, вони обіцяють розпочати страйки з новою силою.

(Берлін – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG