Доступність посилання

ТОП новини

Меркель і Обама говоритимуть про розбіжності, яких ніби немає


Барак Обама і Анґела Меркель уже зустрічалися 5 червня у Дрездені
Барак Обама і Анґела Меркель уже зустрічалися 5 червня у Дрездені

Нью-Йорк – Cьогодні починається візит до Сполучених Штатів Америки канцлера Німеччини Анґели Меркель. У п’ятницю її прийматиме в Білому домі президент Барак Обама.

Канцлер Німеччини прибуває до Вашингтона з робочим візитом для переговорів із президентом США, що мають охопити «широкий спектр глобальних проблем, які заторкують обопільні інтереси». Принаймні так формулює мету візиту офіційне оголошення Білого дому. Йдеться насамперед про операції міжнародних військ під командуванням НАТО в Афганістані і участь у них Німеччини.

Звичайно про людське око Обама й Меркель запевняють, що в них нема жодних розходжень щодо світових і міждержавних проблем. Одначе розходження є.

Американські оглядачі відзначають, що канцлер Меркель критикує деякі заходи адміністрації президента Обами для подолання економічної рецесії.

Із іншого боку, німецький уряд не погоджується задовольнити прохання Вашингтона щодо збільшення німецького контингенту у складі міжнародних військ під командуванням НАТО в Афганістані. Щоправда, на минулому тижні Берлін вирішив відрядити до Афганістану чотири розвідувальні літаки і 300 солдатів, але лише тимчасово, до грудня цього року.

Крім того, Німеччина обмежує участь своїх військовослужбовців у бойових операціях проти талібів. Там воюють американські, канадські та австралійські війська.

Іще одне істотне розходження: Німеччина чи не гучніше за всіх у Європі обстоювала закриття в’язниці на військово-морській базі Гуантанамо, але сама вона досі відмовлялася приймати в себе тамтешніх в’язнів, навіть китайських уйгурів, яких американський суд визнав «такими, що не становлять небезпеки».

У Німеччини теж є претензії до Сполучених Штатів, насамперед те, що Вашингтон не надав потрібної допомоги Берлінові у пошуках покупця заводів компанії «Опель», дочірнього підприємства американського автобудівного велетня «Дженерал Моторз».

У США цінують Меркель і добрі відносини

Тим не менше, коли Обама і Меркель зустрілися у німецькому Дрездені на початку червня, Обама заявив, що жодні розходження не мають значення, бо головне те, що існують «чудові відносини не лише між нашими двома країнами, а й між нашими двома урядами».

Канцлер Німеччини популярна і в Сполучених Штатах, не тільки у своїй країні. Вже три роки поспіль журнал «Форбз» ставить її ім’я на перше місце серед найвпливовіших жінок світу.

А Арнольд Шварценеґґер, губернатор Каліфорнії, дав найвищу оцінку Анґелі Меркель не лише як державному діячеві, а й як жінці: «Я чув, що вже виготовили ляльку «Барбі» з її обличчям. Це просто разюче, це вже найпереконливіша ознака її популярності». Зауважимо, що ляльки з поставою «термінатора» знаходимо в усіх крамницях дитячих іграшок.

Напередодні вашингтонського візиту канцлера оглядач телемережі новин FoxNews Ніл Кавуто зауважив, що Анґела Меркель на протязі останніх чотирьох років набуває дедалі більшого впливу й популярності. Її навіть називають «залізною Енджі», подібно до того, як свого часу називали «залізною Меґґі» британського прем’єр-міністра Марґарет Татчер.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG