Доступність посилання

ТОП новини

Іран посилює тиск на опозицію і напружує відносини з Заходом


Опозиційний іранський лідер Мір Хосейн Мусаві заявляє, що опинився під великим тиском, щоб змусити його зняти вимогу скасувати офіційні результати президентських виборів 12 червня.

На сайті Мусаві також мовиться, що відразу 70 університетських викладачів затримали після того, як ті вчора взяли участь у зустрічі з ним.

Дані про ці нові затримання тим часом не мають підтверджень чи спростувань із незалежних джерел, влада також не коментувала їх.

За словами опозиційних джерел, за час після суперечливих президентських виборів 12 червня в Ірані затримані сотні політиків і активістів, прихильників реформ.

Тим часом президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявив, що президент США Барак Обама має припинити «втручання» в іранські справи.

Сьогодні ж Іран заявив, що відхилив запрошення на зустріч міністрів закордонних справ країн Групи восьми (семи промислово найрозвиненіших держав світу і Росії), яка починається сьогодні в італійському місті Трієсті і буде присвячена, серед іншого, темі Афганістану.

А у США оголосили, що відкликали всі запрошення іранським дипломатам відвідати урочистості з нагоди Дня незалежності США 4 липня в американських посольствах по всьому світі. Речник Білого дому пов’язав це рішення з жорстоким придушенням владою Ірану демонстрацій протесту проти офіційних результатів іранських президентських виборів.

Мір Хосейн Мусаві і його послідовники переконані, що ці результати сфальсифіковані. За ними вже в першому колі переміг із великим відривом і здобув другий термін нинішній президент-консерватор Махмуд Ахмадінеджад.
XS
SM
MD
LG