Доступність посилання

ТОП новини

Іранські жінки беруть участь у протестах нарівні з чоловіками


Неда Ага-Солтан падає, уражена кулею на вулиці Тегерана 20 червня 2009 року. Кадр із любительського відео
Неда Ага-Солтан падає, уражена кулею на вулиці Тегерана 20 червня 2009 року. Кадр із любительського відео

Прага – Політичні протести у різних країнах світу мають свої символи. В Ірані таким символом стало зображення молодої вродливої жінки, яка померла на вулиці Тегерану від кулі стрільця проурядових формувань. Фото і відео з цією трагічною подією облетіло весь світ, засвідчивши, що іранські жінки не стоять осторонь політичного життя країни.

Неда Ага-Солтан

Люди в Ірані та по цілому світу з жахом дивилися кадри, які закарбували останні хвилини життя молодої тегеранки Неди. День її загибелі, 20 червня, стали називати «День Неди». Неда, кажуть прихильники реформ, заплатила життям за бажання змін, але її трагічна доля не зупинила тисячі інших іранських жінок, які вийшли на вулиці Тегерана та інших іранських міст, протестуючи проти фальсифікації, на їхнє переконання, президентських виборів.

Однією з перших відомих іранок, хто закликав до протестів, була дружина колишнього іранського президента Акбара Гашемі Рафсанджані. Утелевізійному ефірі вона сказала: якщо будуть підозри у фальсифікаціях, то люди мають вийти на вулиці. Відомо, що у протестах брала участь і її донька, яку було ненадовго затримано.

Відома тегеранська поборниця прав жінок Насрін Сотуде говорить, що в жінок є багато причин хотіти змін.

«Протягом останніх чотирьох років жіночі організації зазнавали постійних утисків. Жінок арештовували, судили, засуджували на довгі роки ув’язнення. Жінок переслідували на різних рівнях – їх ловили на вулицях, звинувачуючи у непристойному вигляді, на них нападали і били», – каже захисниця прав жіноцтва.

Серед жінок, які голосували за реформаторів, була і Ясаман, із якою кореспондент Радіо Свобода зустрівся на тегеранських вулицях. Сорокадволітня домогосподарка говорить, що вона голосувала за Міра Хоссейна Мусаві, бо він обіцяв більше прав для жінок.

Дружина самого Мусаві, Загра Рагнавард, колишній керівник університету та радник колишнього президента Могаммада Хатамі, брала активну участь у передвиборчій кампанії свого чоловіка: виступала з промовами, давала інтерв’ю, писала статті.

Активні жінки по обидва боки політичних барикад

Але не всі жінки опинилися лише з одного боку барикад. Прихильниця нинішнього президента Махмуда Ахмадінеджада, журналістка і дружина речника уряду Фатеме Раджабі говорить, що голосувала за нього також тому, що він обіцяв розширити права жінок. Нині жінка в Ірані має запитувати дозволу батька чи чоловіка для подорожі за кордон, має менше прав, ніж чоловік, при розлученні та вихованні дітей, має одягатися згідно з суворими приписами.

Лідер однієї з політичних партій Загра Голаміпур говорить, що на деяких демонстраціях кількість жінок перевищувала кількість чоловіків, і били усіх однаково. Проте вони не здавалися, каже іранський політик.

«Іранські жінки ще раз довели, які вони сильні. Їх били електричними кийками, але вони повертаються на вулиці. Це матері і сестри, які відчувають свою відповідальність», – наголошує вона.

Яким би не був результат нинішнього протистояння, іранські активістки переконані, що жінки, які складають 65 відсотків студентів іранських університетів, домагатимуться розширення своїх прав.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG