Доступність посилання

ТОП новини

Битва під Полтавою – 2009


Заступник голови Всеросійської громадської організації ветеранів «Бойове братство» Геннадій Шорохов, депутат Держдуми Росії Сергій Сметанюк, депутат Верховної Ради України Валерій Коновалюк (зліва направо)
Заступник голови Всеросійської громадської організації ветеранів «Бойове братство» Геннадій Шорохов, депутат Держдуми Росії Сергій Сметанюк, депутат Верховної Ради України Валерій Коновалюк (зліва направо)

Київ – На урочистості з відзначення 300-ліття Полтавської битви до України прибули депутати Державної Думи Росії та представники певних громадських організацій. «Не дамо переписувати історію!» – така основна теза їхніх виступів. У цьому хорі звучать і українські голоси.

Із заявлених трьох депутатів Державної думи Росії на зустріч до журналістів у четвер прийшов лише один – заступник голови комітету з конституційного законодавства і державного будівництва Сергій Сметанюк.

А пани Марков і Саблін, хоч і були записані у прес-релізі, але так і не з’явилися. Зате прийшов депутат Верховної Ради України Валерій Коновалюк і привів із собою заступника голови Всеросійської громадської організації ветеранів «Бойове братство» Геннадія Шорохова та віце-президента Центру соціально-консервативної політики Петра Іванова.

Пан Іванов чітко зазначив мету Центру, що з жовтня 2008 року діє в Україні: «Однозначна позиція Центру – не допустити переписування історії. А також виробити спільне російсько-українське бачення щодо Полтавської битви та інших історичних дат, які об’єднують наші народи».

Після Полтави – поворот до імперії

А депутат російської Держдуми Сергій Сметанюк розповів, що головний законодавчий орган Російської Федерації розуміє важливість тісних контактів із українськими парламентаріями, зауваживши: «Зустрічі й обговорення відбуваються на регулярній основі».

Що ж стосується Полтавської битви, то Сметанюк пояснив у якому власне контексті має формуватися єдина російсько-українська позиція, щодо Полтавської битви.

«Ми вважаємо, що це одна з найвеличніших битв. Я би прирівняв Куликовську і Полтавську битву. Оскільки ця подія дала можливість розвиватися нашим державам, перш за все – російській імперії. І (почалося –ред.) створення слов’янських держав навколо російської імперії, і (з’явилася – ред.) можливість їм відкрито говорити про свою віру і про ті цінності духовні, які були їм подаровані в результаті цієї перемоги», – зазначив Сергій Сметанюк.

Валерій Коновалюк: «ми дамо по руках»

Але першу скрипку у цих виступах все ж вів український депутат із фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк. Найбільше він говорив про гетьмана Івана Мазепу і намагання, за його словами, обілити цю «нікчемну фігуру». Коновалюк порівняв Мазепу з Віктором Ющенком і нагадав, що Мазепа був найбагатшою і найвідомішою людиною тогочасної Європи.

Далі Валерій Коновалюк різко змінив тему і розповів, що Всеукраїнська спілка військовослужбовців і ветеранів, яку він очолює зробить усе можливе для належної підготовки до 65-річчя перемоги у Великій вітчизняній війні і «дасть по руках» усім, хто хоче «змінити історію».

«Я вніс законодавчу поправку про посилення кримінальної відповідальності за глумління над могилами радянських воїнів», – заявив Валерій Коновалюк.

Щоправда він не назвав жодного факту коли такі дії мали місце і не навів жодного конкретного прикладу «переписування історії».

Російська слава на благодійні гроші

Радіо Свобода запитало Валерія Коновалюка про те, на чиї гроші організовується відзначення 300-ліття Полтавської битви? Відповідь була такою: «Бюджетних грошей у цьому проекті немає. Це все фінансується за рахунок благодійних внесків, дуже скромних відрахувань підприємств, громадських організацій і партій. Зокрема і Партії регіонів».

Валерій Коновалюк повідомив, що завтра прибуде ще 100 гостей із Росії для участі в урочистостях. Відвідини Батурина і Конотопа у планах делегації не позначені.

Питання українських журналістів вочевидь не сподобалися ініціаторам і гостям зустрічі. Геннадій Шорохов сказав організаторам:«нужно было провести политинформацию журналістам». «У нас демократія», – відповіли йому.

Свято чи день пам’яті?

Філософ Тарас Возняк, головний редактор часопису «Ї», вважає, що «чітко проставляючи свої акценти» навколо 300-ліття Полтавської битви – Росія демонструє свою слабкість.

«Випливає все з глибоких комплексів, із невіри у те, що насправді Росія може бути і сильною, і демократичною – дружньою державою. Натомість, демонстрування сили у різних формах: від воєнних маневрів та «газової війни» до смішного бігання по полтавських полях», – зазначає пан Возняк.

Урочистості розпочинаються у Полтаві 26 червня. А сам день Полтавської битви (27 червня), відповідно до рішення урядового оргкомітету, рекомендовано провести в атмосфері примирення і жалоби за загиблими під час Полтавської битви.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG