Доступність посилання

ТОП новини

Чиї голоси допоможуть роздати міністерські портфелі?


Київ – Порожні міністерські крісла уряду Юлії Тимошенко можуть бути заповнені. Ймовірно, що кадрові питання винесуть на розгляд Верховної Ради вже сьогодні. Щоправда, якщо вдасться домовитися щодо підтримки цих кандидатур.

Про кадрові зміни у Кабінеті Міністрів говорять не перший місяць. Проте якщо раніше йшлося про заміну міністрів, то тепер в уряді Тимошенко «провисає» чотири міністерські крісла: міністрів фінансів, транспорту і зв’язку, закордонних справ та оборони.

Однак дві останні посади – квота Президента. Що ж стосується інших, то не виключено, що Верховна Рада спробує заповнити вакансії уже сьогодні.

БЮТ сподіваються на ЄЦ і «За Україну»

Остаточне рішення щодо кандидатур ухвалюватиметься зранку на погоджувальній раді, каже представник Блоку Юлії Тимошенко Анатолій Семинога. За його словами, сьогодні є сподівання, що кадрові питання будуть проголосовані за допомогою групи «За Україну» та партії «Єдиний центр».

«Єдиний Центр» і «За Україну» не відмовлялися брати учать у демократичній коаліції. У будь-якому випадку сьогодні вони голосують спільно з НУНС, – каже бютівець. – Голосування з цього приводу буде зранку. Тому зараз важко сказати, наскільки кандидатури узгоджені».

А ті, можливо, проти

Представники ж групи «За Україну» ще не знають, чи голосуватимуть за зміни у кабінеті Тимошенко. І хоча, за словами члена цієї групи Андрія Парубія, мало шансів, що вони братимуть у цьому участь, одначе поки що така можливість лишається.

«Якщо буде внесена пропозиція прогодувати за міністра закордонних справ Шамшура, ми, звичайно, проголосуємо. А щодо іншого, ми дивитимемося по кожній окремій ситуації. Швидше за все, не братимемо участь у такому голосуванні», – зазначає Парубій.

Натомість «Єдиний центр» налаштований іще категоричніше. Брати участь у розгляді кадрових питань вони не планують.

«Мене навіть не цікавить, які кадрові питання будуть розглядатися. Тому що вся ця возня задля одного: щоб хтось прийшов до влади і крав гроші», – заявляє в інтерв’ю Радіо Свобода лідер «Єдиного центру» Ігор Кріль:

Комуністи підстрахують?

Але, якщо Юлії Тимошенко не вдасться домовитися з «Єдиним центром» та «За Україну», лишаються комуністи, вважає політичний експерт Кость Бондаренко. На його переконання, знайти порозуміння щодо кадрових питань із ними набагато простіше.

«Протягом останніх кількох років комуністи дуже тісно співпрацюють із деяких питань із БЮТ у парламенті. Що ж стосується «Єдиного центру» та за «За Україну», то очевидно, що вони порушуватимуть такі питання, зокрема, і кадрового характеру, які навряд чи будуть вигідними БЮТ та взагалі коаліції», – вважає експерт.

Тим часом у парламенті зареєстровано ще дві постанови щодо урядових звільнень – постанова КПУ на звільнення міністра культури Василя Вовкуна та постанова Партія регіонів щодо відставки міністра освіти Івана Вакарчука.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG