Доступність посилання

ТОП новини

Група восьми, як очікують, засудить насильство в Ірані попри суперечки з Росією


Міністри закордонних справ Групи восьми (семи промислово найрозвиненіших країн світу і Росії), за очікуваннями, засудять сьогодні насилля в Ірані після президентських виборів і закличуть іранську владу врегулювати кризу мирним і демократичним шляхом.

За повідомленнями, напередодні засідання виникли суперечки між Росією, яка підтримала офіційні результати іранських виборів, та іншими членами Групи восьми щодо подальших дій стосовно Ірану. До Групи восьми входять США, Великобританія, Італія, Канада, Франція, Японія та Німеччина, а також Росія.

Тегеран відхилив запрошення прибути на зустріч міністрів закордонних справ Групи восьми, яка відбувається в італійському місті Трієсті.

В Ірані другий тиждень тривають виступи опозиції, яка відмовляється визнати офіційно проголошену перемогу Махмуда Ахмадінеджада на виборах президента. Лідери опозиції заявляють про масові фальсифікації під час голосування.

У сутичках у Тегерані загинули щонайменше 17 маніфестантів. Влада заявляє про загибель також 8 членів проурядового воєнізованого угруповання. Прибічників опозиції арештовують. Усі ці дані не мають незалежних підтверджень через суворі обмеження на діяльність журналістів, запроваджені останнім часом в Ірані.
XS
SM
MD
LG