Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко: Навіть за моєї підтримки Ющенко не має шансів (світова преса)


Прага – Напередодні візиту Барака Обами до Москви і саміту НАТО – Росія на острові Корфу світові експерти знову зачіпають тему розширення Північноатлантичного союзу на Схід. Деякі оглядачі вважають, що український уряд Юлії Тимошенко розвалюється, і завтра «Наша Україна» може відкликати своїх міністрів, що робить розпуск Верховної Ради і дострокові вибори неминучими. Газети також коментують львівську заяву Юлії Тимошенко про її впевненість у неминучій перемозі на наступних президентських виборах в Україні.

Американський неоконсервативний журнал «Нешнел Інтерест» оприлюднив статтю Даґа Бандоу про його погляди на роль НАТО в національній безпеці США. Автор, який є дослідником Інституту Като та колишнім радником президента Рональда Рейґана, приурочив її до візиту віце-президента США Джо Байдена до України і Грузії. Бандоу вважає, що «НАТО є поганим прикладом «школярської» зовнішньої політики США», і це приносило Вашингтонові, з постійним розширенням альянсу, лише нові «геополітичні конфлікти», а не «позитиви безпеки». Цей експерт вважає, що «ще гіршим прикладом є пропозиція прийняти до альянсу Україну та Грузію», бо це не лише було б прямою загрозою для Росії на її кордонах, як вважає Бандоу, але й «повернуло б американську зовнішню політику у ще сумнівнішому напрямку щодо безпеки США». Особливо критикує цей експерт намагання США надавати підтримку грузинському президентові Міхеїлу Саакашвілі. Бандоу вважає, що важливим шляхом посилення безпеки США є «не збільшення, а зменшення їхніх зобов’язань щодо безпеки» у таких регіонах світу, як Кавказ і Україна.

Російська газета «Время Новостей» напередодні саміту 27 червня НАТО – Росія на грецькому острові Корфу поширила інтерв’ю колишнього голови Військового комітету НАТО, генерала Бундесверу Клауса Науманна, який заявив у Москві в четвер, що «запевнень Заходу Москві щодо нерозширення НАТО на Схід ніколи не давалося». Також чимало коментарів викликала заява новообраного майбутнього генерального секретаря НАТО Андерса Фоґа Расмуссена ввечері 22 червня на данському національному телеканалі про те, що «Україна у відповідності до рішення Бухарестського саміту НАТО буде прийнята до альянсу». Расмуссен стає до виконання обов’язків генерального секретаря НАТО з 1 серпня цього року.

Іще одна московська газета «Ведомості» оприлюднила матеріал про ймовірне оголошення в Україні розпуску Верховної Ради та дострокових виборів до парламенту. Газета наводить із цього приводу слова депутата Верховної Ради від «Нашої України – Народної самооборони» Ксенії Ляпіної, яка не виключає ухвалення з’їздом «Нашої України» в суботу рішення про вихід із коаліції з БЮТ і Блоком Литвина. «Ведомості» також цитують Юлію Тимошенко, яка заявила, що таке рішення було б «проти України». Український політолог Дмитро Понамарчук, якого цитують російські «Ведомості», також не виключає, що на підставі розпаду коаліції Президент Віктор Ющенко може відновити свій указ із кінця минулого року про оголошення дострокових парламентських виборів. У такий спосіб, як думає Понамарчук, Ющенко може «обійти» порушення статті закону про 60-денний термін формування коаліції.

Російська газета «Комерсант» коментує заяву Юлії Тимошенко в четвер у Львові про те, що вона не сумнівається у своїй перемозі на президентських виборах 17 січня наступного року і також вважає, що «нинішній Президент Віктор Ющенко не зможе перемогти, навіть якщо вона надасть йому підтримку». Газета також цитує слова Тимошенко про те, що вона йде на вибори Президента, бо не може «залишити Україну у такій кризі».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG