Доступність посилання

ТОП новини

Суд повернув католицький костел вірянам Дніпропетровська


Господарський суд Дніпропетровської області повністю задовольнив позов релігійної громади римо-католицької церкви Дніпропетровська і визнав за нею право власності на будівлю костелу в центрі міста.

«Рішення суду набирає законної сили через 10 днів», – заявив керівник юридичного управління облдержадміністрації Володимир Юрченко.

У лютому після звернення з боку Посольства Польщі в Україні голова облдержадміністрації Віктор Бондар заявив, що ОДА виступить третьою стороною в конфлікті з костелом й надасть підтримку для вирішення ситуації. Відтак, юридичне управління облдержадміністрації здійснювало повний юридичний супровід справи.

Судова тяганина навколо права власності на будівлю костелу в Дніпропетровську триває вже десять років. Зіпсований реставраціями у дусі радянської доби, костел приватизували 1998 року. Фактичним власником споруди стала приватна фірма, зареєстрована у США. Її пов’язують з українським екс-прем’єром Павлом Лазаренком.

В обласній прокуратурі неодноразово лунали заяви про те, що приватизація суперечила законодавству.

У лютому нинішнього року Вищий господарський суд України визнав незаконними рішення судів нижчих інстанцій, які визнавали право власності на костел за американською корпорацією Dugsbery, Inc. Справу повернули на розгляд до суду першої інстанції.

Римо-католицький костел у Дніпропетровську побудований в 1887-90 роках на кошти вірян.
XS
SM
MD
LG