Доступність посилання

ТОП новини

Мистецька колекція Йосипа Сліпого в Римі отримує нове дихання


Мистецтвознавець Олег Сидор
Мистецтвознавець Олег Сидор

Рим – У столиці Італії більшість українських місць пов’язано з іменем Глави Української греко-католицької церкви Блаженнішим Йосипом Сліпим (1892-1984). Патріарх заснував там Український католицький університет і збудував церкву Святої Софії. Завдяки його зусиллям в українській власності перебуває також Будівля католицької парафії святих мучеників Сергія і Вакха, що в центрі Вічного міста. Незабаром у Синодальному залі парафії відкриють оновлену експозицію мистецьких творів, які свого часу зібрав Йосип Сліпий. Над підготовкою виставки працює львівський мистецтвознавець Олег Сидор, який дав інтерв’ю Радіо Свобода.

– Пане Сидор, відколи Ви займаєтеся вивченням мистецької збірки патріарха?

– Суть в тому, що ще у 1992 році, коли я був тут уперше, мені було відомо про мистецьку колекцію, зібрану Блаженнішим Йосипом. Я дуже хотів її бачити, переглянув всі ці речі, а вони були саме тут, у Будинку парохії на площі Мадонна деі Монті. Тоді я дійсно переконався, що серед цих речей є багато вартісних мистецьких творів багатьох українських художників материкових і діаспорних.

– Загалом скільки предметів мистецтва налічує колекція?
Портрет Йосипа Сліпого, автор Зенон Онишкевич


– Ціле зібрання налічує десь 400-500 одиниць, частково вони зберігаються тут, решта на вулиці Бочеа біля греко-католицького собору Святої Софії у музеї Українського католицького університету. Це декілька ікон, малярські роботи світського характеру, скульптура і велике зібрання графіки.

– Яким чином патріарх Йосип Сліпий збирав ці твори?

– Блаженніший багато їздив по різних континентах, де були віруючі греко-католики. Всім було відомо про його прихильність до мистецтва, про те, що він заснував музей Українського католицького університету в Римі. Люди знали, що приємним і цінним подарунком для нього буде якась мистецька річ. Окрім того дарували багато самі художники.

– Чи мав Блаженніший специфічні жанрові уподобання?


Акварель «Вівчар», автор Роман Чорній
– Я не думаю. Він не надавав особливої переваги якомусь видові або жанру. Для нього насамперед була важливою мистецько-естетична вартість твору. Блаженніший Йосип Сліпий був естетично вразливою людиною, він розумів мистецтво, доказом того є його багатогранне листування з художниками ще у довоєнний час, коли він жив у Львові.

– Чи цю колекцію бачили іноземні поціновувачі мистецтва, які їхні враження?

– Безпосередніх свідчень чи вражень від іноземців саме про цю колекцію не збереглося чи принаймні мені не відомо. Але мистецьке оформлення римського собору Святої Софії, безперечно, викликає захоплення у багатьох. На посвяченні храму у вересні 1969 року відомий політик Італії Джуліо Андреотті, котрий дуже шанував Блаженнішого, сказав приблизно таке: «Здавалося б у Римі, де так багато великих культурних пам’яток, у цій ділянці нікого не можна здивувати. Але те, що ми побачили в українському соборі Святої Софії, викликає подив і захоплення».

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG