Доступність посилання

ТОП новини

Нові призначення в уряді: кадрове рівняння з багатьма відомими


Київ – Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді призначити двох віце-прем’єр-міністрів та трьох голів міністерств. Прем’єр-міністр зробила відповідне подання. Про необхідність нових призначень в уряді говорять вже давно, проте весь час для цього бракувало голосів.

Таріел Васадзе (архівне фото, 6 січня 2009 р.)
На посаду міністра транспорту уряд запропонував Таріела Васадзе. Цей депутат-бютівець до обрання в парламент був президентом корпорації «Укравто» – одного з найбільших в Україні виробників автомобілів.

Політолог Андрій Єрмолаєв стверджує, що у своїй кадровій політиці, прем’єр Юлія Тимошенко залучає до влади активних лобістів. «Попри розмови про відділення бізнесу від влади, – каже він, – в урядах Тимошенко – і в 2005 році, і зараз – присутні представники великого бізнесу. Пан Васадзе один із найактивніших лобістів у сфері машинобудування».

Федір Ярошенко (архівне фото, 11 листопада 2004 р.)
На посаду Міністра фінансів запропонований Федір Ярошенко, зараз він працює заступником голови Державної податкової адміністрації.

Віктор Шемчук (архівне фото, 3 червня 2008 р.)
На голову Мінюсту планується кандидатура Віктора Шемчука, який є народним депутатом за квотою «Народної самооборони». Зараз цю посаду обіймає представник пропрезидентської «Нашої України» Микола Оніщук.

Віце-прем'єром із регіональної політики уряд пропонує призначити мера Кривого Рогу Юрія Любоненка. Ще одним віце-прем’єром мав би стати теперішній ректор Київської політехніки Михайло Згуровський.

У парламенті зареєстроване подання на відставку міністра вугільної промисловості Віктора Полтавця. Очікується що цю посаду обійме депутат-нашоукраїнець Олександр Клименко, який представляє Українську народну партію.

Крім того, коаліція готова підтримати кандидатуру Олега Шамшура, його Президент Віктор Ющенко висунув на посаду міністра закордонних справ.

«Нашоукраїнці» лякають комуністами

Тим часом, відкритим залишається питання відставки міністрів, які представляють «Нашу Україну». Зараз в партії триває дискусія щодо того, чи варто відкликати міністрів-нашоукраїнців із уряду. Депутат Ксенія Ляпіна каже, що більшість схиляється до того аби, залишаючись в опозиції, мати своїх міністрів.

«І віце-прем’єр Васюник, який готує Євро-2012 і Вакарчук, який реформує систему освіти – це може зникнути, якщо на ці посади прийдуть люди комуністів. А саме їхніми голосами сьогодні можна проголосувати зміни до складу уряду. Тому нам би не хотілося полегшувати комуністам цю ситуацію», – зазначає Ксенія Ляпіна.

Комуністи готові розглянути окремі кандидатури лише за умови відставки міністрів «нашоукраїнців». Депутат Олександр Голуб заявив, що комуністи вимагають аби міністри освіти – Вакарчук, культури – Вовкун і віце-прем’єр Васюник були відправлені у відставку.

Однак Юлія Тимошенко заявляла, що задоволена роботою міністра освіти і не збирається звільняти пана Вакарчука.

На розгляд кадрових та інших питань залишився лише один сесійний тиждень. 10 липня депутати йдуть у відпустку до кінця серпня.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG