Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному закінчився 69-й концертний сезон


Рівне – Святкові дні позначені підсумковими концертами Рівненської обласної філармонії, яка закрила 69-й концертний сезон. Останній у цьому сезоні концерт зібрав аншлаг. Разом із рівнянами сольні номери у ньому виконували музиканти зі столиці – лауреати міжнародних конкурсів, скрипалі Андрій Фесюк і Катерина Бойчук та співачка Лілія Лінчук.

Твори Баха, Сен-Санса, Чайковського, Паганіні, Крейслера – таким насиченим був репертуар концерту. Солісти Світлана Жуковська, Микола Швидків, Ірина Криворученко та Лілія Лінчук під супровід камерного оркестру подарували слухачам музичні перлини оперного жанру.

Рівненським музикантам у цьому сезоні є чим пишатися: одна з найбільших перемог – друге місце після львів’ян на Першому Всеукраїнському конкурсі камерних оркестрів, котрий відбувався у травні. А тим часом диригент оркестру Павло Багінський працює з оркестром менше ніж півтора року.

«Я знав, що Рівненський оркестр по-своєму унікальний, створений другим після столичного, рівень оркестрантів достатньо високий. Дружина-віолончелістка підтримувала моє бажання працювати тут, ми отримали тут і відповідний статус, і певний соціальний захист, і можливість професійного зростання. Ми змогли нарешті поринути у справжню творчу роботу, – розповідає Павло Багінський. – Мені навіть якось легше і спокійніше в Рівному, воно комфортне для життя і сприятливе для творчості».

Підсумки музичного року

За трохи більше як рік під керівництвом диригента Багінського зіграні десятки світових шедеврів. Рівненські меломани були вражені виконанням 80-ї симфонії Гайдна, оркестровим варіантом «Пір року» Чайковського, 5-м концертом Моцарта для скрипки з оркестром, виконаним з відомим українським солістом Самчуком, концертом за участю переможця конкурсу імені Чайковського піаніста Олексія Набіулліна…

«Музиканти намагаються експериментувати, – розповідає Павло Багінський. – На вечорі Генделя грали «Кончерто гроссо», і впродовж концерту солісти час від часу мінялися місцями, тож сольні партії вдалося переграти дев’ятьом… Це було і стимулом для вдосконалення молодих, і цікавинкою для публіки. І, власне, тільки засвідчило загалом високий виконавський рівень кожного з артистів. Але те, що видається публіці експериментом під час концерту, насправді є добре продуманим новим прочитанням твору».

Солістка учорашнього концерту, скрипалька Катерина Бойчук відома рівненському глядачеві. Цьогорічна випускниця Київської консерваторії імені Чайковського, учениця відомих музикантів Мирослави й Богодара Которовичів свої перші кроки і перші перемоги здобула саме в Рівному, адже це – її рідне місто. Цього разу Катерина виконувала кілька сольних партій, а також концерт Баха ре-мінор та твори Крейслера разом із солістом Київської опери Андрієм Фесюком.

Катерина каже: це було закриття і її концертного сезону, своєрідний підсумок, адже вона щойно з успіхом закінчила консерваторію і вступила до аспірантури. Запрошення підбити риску над концертним роком у рідному місті від керівника рівненського камерного оркестру прийняла з великим ентузіазмом.

«Цей рік для мене був дуже напруженим – багато роботи, позаду два конкурси, випуск із консерваторії, державні іспити, концерти – дуже багато часу, і тут для мене дуже важливо заграти концерт. Навіть після конкурсу – можна було б уже відпочити, але я їду в Рівне, тому що не послухали мене з новим інструментом, а я зараз у формі і хочу заграти. Наші музиканти рівненські постійно слідкують – і бачать, що ось вона щось нове вивчила. Найближчим часом я гратиму Сібеліуса з оркестром. Ще так багато творів, які хотілося б виконати – Бетховена, Стравінського… А в Рівному всі музиканти дуже гнучкі – з ними грати прекрасно», – розповідає вона.

У Рівному натхненню сприяють рідні стіни, каже Катерина Бойчук. Мабуть, саме тому вона ризикнула вперше з оркестром виконати твір надзвичайної технічної складності – 24-й Каприз Паганіні.

Артисти попрощалися з шанувальниками класичної музики до наступного, ювілейного 70-го сезону, який розпочнеться у жовтні. Однак це не означає, що двері камерного залу упродовж літа будуть закриті. Завтра рівненські меломани слухатимуть зірку світового джазу, американського піаніста Дона Фрідмана.

(Рівне – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG