Доступність посилання

ТОП новини

Американські війська виводять із міст Іраку


Командувач військ США в Багдаді генерал Данієл Болджер передає символічний ключ командувачеві іракського Багдадського оперативного командування генералові Абуду Канбарові на урочистій церемонії в Багдаді, 29 червня 2009 року
Командувач військ США в Багдаді генерал Данієл Болджер передає символічний ключ командувачеві іракського Багдадського оперативного командування генералові Абуду Канбарові на урочистій церемонії в Багдаді, 29 червня 2009 року

Нью-Йорк – Сьогодні командування американських військ в Іраку завершує виведення бойових частин із Багдада та інших іракських міст і сіл. Закінчується ще один важливий розділ іноземної військової окупації через шість років від початку вторгнення, яке повалило диктаторський режим Саддама Хусейна.

Відведення бойових частин американської армії саме до кінця червня передбачене двосторонньою угодою про безпеку. Документ також передбачає виведення всіх американських бойових військ до кінця 2011 року.

За підтримання порядку в іракських містах і селах відтак беруться самі іракці. Як наголосив командувач іракських сил безпеки генерал Абуд Канбар, його підлеглі, як також поліція, цілком спроможні забезпечити нормальне життя по містах і селах попри те, що останнім часом почастішали випадки тероризму міжрелігійними групами – суніти проти шиїтів і навпаки.

У Місті Садр, найбільшому районі Багдада, вже патрулюють самі іракці. Photo by Richard Tomkins

Командувач військ США в Багдаді американський генерал Данієл Болджер, передаючи іракцям іще напередодні цієї дати повноваження дотримувати безпеку в одному з найбільших районів столиці Іраку, заявив: «Сьогодні тут у Місті Садр, а від 30 червня у всьому Багдаді іракські війська вестимуть перед, а ми беремо на себе допоміжну роль. І це добре для нас усіх, тому що наші партнери готові відігравати провідну роль».

Одначе останніми днями внаслідок низки терористичних вибухів, включно з двома найгіршими за цілий рік, загинуло близько 150 осіб, отож можливо, що бойовики ще посилять свої атаки, користуючись нагодою виведення американських військ.

В Іраку сьогодні тепер державне свято

Відведення військ США з міст і сіл почали святкувати ще в понеділок. На фото: Парад іракської армії в місті Баакуба, за 50 кілометрів на північний схід від Багдада, 29 червня 2009 року

Іракці святкують виведення американських військ із міст. Загони іракських військ, екіпіровані, озброєні й вишколені американцями, їздять вулицями Багдада на американських джипах. Солдати танцюють на площах, вважаючи відведення американських військ іракською перемогою.

Прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі, виступаючи перед іракськими військовими лідерами, сказав: «Почалася наша суверенність, і ми повинні рушити вперед, щоб збудувати сучасну державу і насолоджуватися досягнутою безпекою».

Він проголосив 30 червня національним святом під назвою «Дня національної суверенності».

Американці відходять, але тим часом іще залишаються

Служба охорони і безпеки електромереж, одна зі складових іракських сил безпеки, теж має нові американські джипи. На фото: Парад сил безпеки в місті Баакуба, за 50 кілометрів на північний схід від Багдада, 29 червня 2009 року

За даними представника Пентагону Браяна Вітмана, в Іраку, тепер уже тільки на тридцяти американських базах поза містами й селами, залишається контингент чисельністю близько 130 тисяч військовослужбовців.

Американські війська залишаться, зокрема, на двох величезних базах поза межами столиці, поблизу багдадського аеропорту – на випадок, якщо іракські сили безпеки потребуватимуть допомоги.

За словами генерала Болджера, іракці можуть прохати допомоги американців у разі необхідності, але вони самі вже становлять серйозну бойову силу. «Зрештою, це їхня країна, і вони мусять бути спроможними обстоювати її безпеку», – наголосив американський командувач.

Крім американців, в Іраку з іноземних військ іще залишаються менш як півтори сотні австралійців – охорона посольства Австралії та офіцери зв’язку. Усі вони мають залишити Ірак не пізніше як до кінця липня.

Загалом у діяльності міжнародної коаліції в Іраку під проводом США брали участь близько 40 країн, серед них і Україна.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG