Доступність посилання

ТОП новини

Усе станеться 7 липня – газова війна, крах коаліції або ж нова коаліція та нестійкий газовий мир (європейська преса)


Прага – Більшість європейських газет доходить до висновку, що внаслідок європейської наради щодо газу в понеділок за участі Єврокомісії, України, Росії та міжнародних фінансових інституцій її учасники прийшли до більшої ясності стосовно газових і фінансових потреб Європи і України та поки що стриманої позиції Росії щодо процесу цих газових переговорів. У Брюсселі найбільше бояться, пише преса, щоб не було повторення січневої газової кризи. Оглядачі також зауважують, що вирішенню газової проблеми заважають політичні суперечності в Києві, які можуть загостритися якраз у дні розрахунків «Нафтогазу» з «Газпромом» – 7 липня.

Впливова «Файненшел Таймз» цитує європейських чиновників, які вважають, що в понеділок на газовій нараді у Брюсселі було досягнуто прогресу. «Учасники зустрічі, – як пише газета, – включно з МВФ і Світовим банком, погодилися, що будь-яка фінансова допомога українському урядові для підтримки його газової платоспроможності залежить від реальної реформи в газовому секторі України». Учасники наради також попередньо визначили, що Києву вистачить для збільшення газових запасів для спокійної в Європі зими лише 2, а не понад 4 мільярди доларів допомоги, про що говорилося перед цим. Європейські експерти також попередньо визначили, як інформує «Файненшел Таймз», що до наявних уже в українських газосховищах понад 19 мільярдів кубічних метрів газу досить буде закачати до зими від 8 до 10 мільярдів кубів. Учасники зустрічі в понеділок у Брюсселі особливо наголосили на необхідності досягти прозорості газового ринку в Росії і Україні, бо до сьогодні він, як було сказано на нараді, більше нагадує «чорну скриньку». «Файненшел Таймз» також інформує, що Єврокомісія збере ще одну газову нараду у четвер, де особливий наголос буде на проблемі безпеки газового постачання взимку.

Російська газета «Время Новостєй» наголошує на тому, що російська сторона «утрималася від оцінок по гарячих слідах» підсумків переговорів у Брюсселі. Це видання також інформує зі своїх джерел, що ЄС вимагає в ці дні від України чіткої відповіді на те, скільки ж точно газу є в українських газосховищах, бо від цього залежатимуть і параметри фінансової допомоги. Газета цитує європейського чиновника, який на умовах анонімності сказав агенству «Ройтерз», що «поки що Київ не збирається нікого пускати до інформації про наявні запаси газу», а таким чином повисає в повітрі і питання про масштаби фінансової допомоги. Уряд України цього разу не дає ніяких конкретних коментарів щодо європейських газових пропозицій і просить почекати до середи, пише «Время Новостєй». Тут також наголошується, що ще більші проблеми можуть виникнути на початку серпня, коли, на відміну від необхідних для оплат Росії Києвом 7 липня 300 мільйонів доларів, «Нафтогазові України» треба буде платити російському монополістові «Газпрому» вже понад мільярд доларів.

Лондонська «Таймз» вважає, що Росія може відключити газ для України і Європи у будь-який момент. При цьому газета спирається на експертів із Міжнародного енергетичного агентства. Якраз голова цього агентства Нобуо Танака каже лондонській газеті, що найбільше занепокоєння викликає «надійність саме російського постачання газу». «Таймз» також наголошує, що «Газпром» чекають дуже важкі часи і падіння прибутків від газу майже наполовину, а це породжує ще більшу непередбачуваність щодо постачання газу до Європи.

Російська «Нєзавісімая Ґазета» аналізує багатоходові політичні комбінації київських політиків, які, на думку видання, «підходять до завершення». Наступного тижня, як вважає газета, стане ясно, чи відбудуться в Україні напередодні президентських виборів дострокові парламентські перегони, чи ні. Це залежить від кількох факторів, як аналізує «Нєзавісімая Ґазета», – від реальності відкликання 7 липня «Нашою Україною» своїх депутатів із коаліції, від імовірності створення широкої коаліції БЮТ та Партії регіонів та від сміливості більшості політичних сил піти на комбінації, пов’язані саме з достроковими парламентськими виборами в Україні.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG