Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині виробництво скорочується, а заборгованість по зарплаті зростає


Львів – На Львівщині спостерігається суттєве скорочення обсягів виробництва, майже на 30 відсотків у порівнянні з минулим роком. Водночас зростає заборгованість по зарплаті і населення суттєво бідніє. Чи це лише вислід світової економічної кризи, чи політичної нестабільності у державі?

За цей рік в області суттєво зменшилось виробництво підприємств переробної промисловості, розподілення електроенергії, скоротився видобуток вугілля, сирої нафти, природного газу, необхідних для будівництва матеріалів. У порівнянні з минулим роком виробництво нафтопродуктів знизилось на 35 відсотків.

За даними Головного управління статистики у Львівській області, подібна ситуація спостерігається в хімічній і деревообробній промисловості. Сьогодні меблів випускають наполовину менше, аніж торік. Відтак робітники залишились без праці.

Половина фірм припинила діяльність

У Буському районі зі 144 меблевих фірм працює половина. Офіційно понад 500 осіб у районі залишились без роботи.

Критична ситуація в економіці Львівщини – це не тільки результат світової фінансової кризи, вважає голова Буської райдержадміністрації Михайло Вовк. Він прогнозує, що восени вона ще більш погіршиться. А щоб цього не трапилося, каже пан Вовк, «необхідно, щоб міністерство фінансів, парламент відновив кредитування банків, щоб відновити житлове будівництво».

Число приватних підприємців на Львівщині зменшувалось ще задовго до світової фінансової кризи. Місцеві бізнесмени нарікають на зростання бюрократії і корупції, яка процвітає в області. Водночас іноземні інвестори не поспішають вкладати гроші. Головною причиною називають політичну нестабільність в Україні, корупцію і хабарництво.

У стратегії розвитку Львівщини, ініційованій обласною владою, мовиться, що прямі іноземні інвестиції до 2015 року складуть 2 мільярди доларів. Але третій рік ця цифра сягає заледве півмільйона доларів.

Львівським керівникам бракує фаховості

Підприємець із Дрогобича Михайло Задорожний зазначає, що спад виробництва на Львівщині зумовлений як світовою економічною кризою, так і непрофесійністю керівників підприємств, а також відсутністю волі місцевої влади.

«Багато керівників списують свою недієздатність, неспроможність вести підприємництво на світову фінансову кризу, а потрібно навчитись працювати, а не зловживати», – наголошує пан Задорожний.

На сьогодні більше, ніж 25 тисячам робітникам промислових підприємств в області заборгували зарплату за три місяці. Сума боргу зростає щомісяця, натомість рівень життя переважної більшості громадян знижується.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG