Доступність посилання

ТОП новини

ООН вимагає поновити скиненого президента Гондурасу


Генеральна Асамблея ООН без обговорення схвалила заяву з засудженням військового перевороту в Гондурасі і вимогою поновити на посаді скиненого президента країни Мануеля Селаю.

А Організація американських держав проголосила нинішній владі Гондурасу ультиматум, вимагаючи поновити Селаю протягом трьох діб, бо інакше країну виключать із цієї організації.

Сам Селая, який був присутній в штаб-квартирі ООН під час розгляду вчора справи його країни, підтвердив свій намір повернутися до Гондурасу вже завтра. За його словами, його супроводжуватимуть президенти Аргентини й Еквадору, генеральний секретар Організації американських держав і голова Генеральної Асамблеї ООН.

У Гондурасі тимчасовий президент Роберто Мічелетті, якого привів до присяги парламент країни, заявив, що Мануеля Селаю арештують за «злочини проти Конституції і закону», щойно він ступить на землю країни. За словами Мічелетті, єдиним способом поновити Селаю може бути воєнне вторгнення ззовні.

У неділю на світанку військові Гондурасу взяли Селаю з його дому і змусили вилетіти з країни. Верховний суд країни пізніше заявив, що це він дав армії вказівку усунути президента. Усунення слідом за Верховним судом затвердив і парламент країни.

Причиною став планований Селаєю на той же недільний день референдум про зміну Конституції, що мав у разі успіху дати йому можливість балотуватися на президента вдруге. Основний Закон Гондурасу передбачає можливість тільки одного чотирирічного терміну на посаді президента.

При цьому сама Конституція виключає можливість змінювати цю статтю. А парламент заборонив цей референдум окремим законом.

Критики цього кроку звинувачували Селаю в спробі узурпувати владу.

Мануель Селая був обраний на президента як консерватор за політичними поглядами, але останнім часом перейшов на позиції лівого популізму. Його термін мав закінчитися 27 січня наступного року.

За повідомленнями, тепер він уже не прагне другого терміну.
XS
SM
MD
LG