Доступність посилання

ТОП новини

«Легалізація мобілок». Зміни на ринку мобільних телефонів


Київ – Починаючи з 1 липня в Україні заборонено продавати мобільні телефони, не зареєстровані у спеціальній базі даних Українського державного центру радіочастот. Тепер, якщо Ви купуєте мобілку, перевірте її у магазині на відповідність так званому коду ІМЕІ (це ідентифікаційний код, який має кожен телефон).

Нові телефонні правила

Що саме робити у магазині покупцеві при купівлі мобільного, розповів речник Українського державного центру радіочастот Олександр Бондаренко. «Покупець звертається до продавця з проханням показати йому апарат, сертифікат, дозволи на продаж, просить сім-картку і набирає відповідний порядок цифр. На екрані має висвітитися код ІМЕІ. Його треба звірити з тим, що нанесений на самому мобільному під акумулятором, і тим, що на упаковці».

Кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко знає, як тепер треба купувати мобільний, щоб не потрапити потім у халепу. «Два роки тому студентка Юля, купуючи мобільний телефон, була впевнена в його легальності, бо мала на руках усі потрібні документи. «Я купила мобільний в кіоску біля вокзалу, мені дали і гарантію, і інші документи. Через півроку в мене зламався динамік, і я пішла в сервісний центр. Там сказали, що мій телефон незареєстрований в Україні».

Покупець повинен ретельно перевірити автентичність коду ІМЕІ мобільного телефону, нанесеного на фірмовій етикетці, що розміщена на корпусі мобільного телефону під акумулятором, та на заводській упаковці. Якщо коди співпали, слід перевірити автентичність коду ІМЕІ, прошитому в мобільному телефоні й нанесеному на його корпусі. Для цього потрібно включити телефон (у продавця для перевірки мобільних телефонів повинна бути SIM-картка) і набрати на клавіатурі *#06#. На екрані телефону з'явиться його код ІМЕІ, який необхідно порівняти з написами на телефоні та упаковці.

В свою чергу продавець перед продажем мобільного телефону зобов'язаний за допомогою Інтернет або SMS-повідомлення перевірити наявність його коду ІМЕІ в так званому «білому списку» бази даних. Розповідає продавець-консультант Євген. «Коли ти вмикаєш телефон, який хочеш купити, то мобільний реєструється оператором у зоні, оператор одразу перевіряє, чи все з телефоном добре».

Телефони-нелегали

А ті, хто придбав апарат до першого липня, нічого робити не мусять. Спеціально йти реєструвати телефон не треба, запевнив речник центру радіочастот Олександр Бондаренко. «Згідно з чинним законодавством, всі мобільні телефони, які підключені до мережі мобільних операторів і діють в мережах до 1 вересня 2009 року, автоматично вважаються законними». На думку Олександра Бондаренка, легалізація телефонів завдасть серйозного удару по так званому сірому імпорту. «За оцінками аналітиків у 2007 році в Україні було продано понад 8,5 мільйонів мобільних, а законно ввезено всього 720 тисяч. Тобто близько 8,5%. У 2008 році обсяг ринку складав 7,9 мільйонів, а законно було ввезено1,3 мільйони, тобто 16,5%».

Наразі нелегальний ринок мобільних телефонів процвітає і митниці з ним боротися складно, зазначає закарпатська кореспондентка Радіо Свобода Надія Петрів. «Кажуть, востаннє в Закарпатті канали контрабандного переміщення мобільних телефонів через кордон України виявляли в 2005-му. Закарпатські митники не можуть відстежити «сірі» мобілки . Річ у тім, що практично всі області України мають свої внутрішні митниці, і товар, перетинаючи кордон, потрапляє на такі пункти. Лише там вже виявляють, легальний він чи ні.

Кращими результатами у боротьбі з нелегальними мобільними апаратами можуть похвалитися хіба що закарпатські податківці. 2 роки тому в одному з ужгородських магазинів, що належить місцевому товариству з обмеженою відповідальністю, знайшли сотню «мобілок» без документів на загальну суму майже 90 000 гривень. Тоді ж перевірили інші магазини фірми в різних областях України і на Львівщині знайшли ще 360 «лівих» радіотелефонів стільникового зв’язку іноземного виробництва вартістю понад 330 тисяч гривень. У той же час у Закарпатті вже жваво обговорюють рішення Нацкомісії. Спеціалісти кажуть, що рішення про узаконення мобільних телефонів та боротьбу з контрабандними терміналами вже не на часі. Крім того, якщо ще базу «мобілок» створити реально, та відключати незаконні телефони від мережі навряд чи хтось схоче, вважає закарпатський експерт у галузі телекомунікацій Геннадій Біров. За його словами, у рішенні Нацкомісії з питань регулювання зв'язку України ще дуже багато прогалин. Зокрема, з нього так і незрозуміло, що робити з іноземцями, які заїжджатимуть до України. А ще – з тими віп-персонами, які купують дуже дорогі мобілки, котрі в Україні не продаються? Мало кому віриться, що оператори стільникового зв’язку підуть на те, аби відключати таких клієнтів, котрі, як кажуть у народі, несуть золоті яйця.

Такі мобільні нововведення зі забороною продажу незареєстрованих мобілок – не перші кроки для більшої прозорості ринку стільникового зв’язку в Україні, констатує Антон Шкляр, експерт компанії з маркетингових та соціальних досліджень в Україні. На його думку, Державний центр радіочастот закидає черговий пробний камінець, мовляв, щось зробимо, а потім подивимось. Експерт сумнівається, чи вдасться такими змінами побороти нелегальний імпорт. «Систему треба доопрацювати, щоб вона нормально працювала. Є багато питань. Наприклад, «сірі» телефони в базу вносити не будуть. Але вже зараз, прямо сьогодні, телефони їдуть сюди, їх розмитнюють за сірою схемою. До того ж усі знають, що на один код ІМЕІ можуть бути в Україні зареєстрована просто неймовірна кількість мобільних. Крім того, операторам потрібен час, щоб провести тендери, закупити обладнання, створити бази даних».

За прогнозами аналітиків, нинішнього року в Україні продадуть близько чотирьох мільйонів мобілок. Але чи зменшиться частка нелегально проданих апаратів?


Де Ви придбали свій мобільний? Чи впевнені, що він легальний?
Степан, студент: Магазин і тільки магазин! Адже зараз в Україні дуже багато нелегальної продукції.
Аня, школярка: Я купувала в магазині. Намагаюся купувати мобільні у фірмових точках продажу.
Артем, безробітний: Я купував у магазині. Довіряю магазинам більше, ніж ринкам і думаю, що мій телефон легальний.
Раїса, вчителька: Я купувала в великому магазині техніки. Тому, думаю, мій телефон легальний. А на ринку може бути все, що завгодно: і крадені, і контрабанда.
Артем, студент: Я купував у магазині, бо не довіряю ринкам. На ринку китайська продукція, а в магазині якісна, і гарантію на довше дають. Зараз, кажуть, нелегальні телефони відключатимуть. Сподіваюся, мене не відключать.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG