Доступність посилання

ТОП новини

Америка Україну «не здасть», а українцям варто позбутися «напівпрезидентства» (світова преса)


Прага – У світовій пресі активно обговорюють програму майбутнього візиту президента США Барака Обами до Москви і нову тверду заяву Білого дому в середу, де, серед іншого, йдеться про наміри Вашингтона й надалі відстоювати права України і Грузії самостійно вирішувати про свій міжнародний вибір. Чимало аналітиків також обговорюють на сторінках світових видань внутрішньополітичну ситуацію в Україні і шанси цієї держави на результативні політичні реформи, які б ліквідували гострі владні суперечності.

Європейське видання «Волл Стріт Джорнал» цитує речника Білого дому Майкла МакФола, котрий заявив, що Білий дім не збирається на майбутніх переговорах Барака Обами в Москві «йти на явні поступки і навіть виступати з заспокійливими запевненнями з тих питань, котрі першими стоять у кремлівському списку – це розгортання системи ПРО в Польщі та Чехії, а також можливе прийняття Грузії та України в Організацію Північноатлантичного договору». Видання далі цитує МакФола, який сказав, що «ми не збираємося запевнювати, заспокоювати, поступатися чи торгуватися: з Росією з будь-якого питання, яке стосується розширення НАТО і протиракетної оборони». Твердіша позиція Вашингтона напередодні переговорів Обами і Медведєва в Москві пояснюється, як пише «Волл Стріт Джорнал» із посиланнями на дипломатів, останніми недружніми кроками Кремля з визнанням суперечливого переобрання на президентство Махмуда Ахмадінеджада в Ірані, видворенням миротворців ОБСЄ з Грузії, а також різкими заявами Кремля з приводу американських планів щодо нової системи протиракетної оборони в Європі.

У свою чергу, колишній радник президента США з національної безпеки Збіґнєв Бжезинський виступив напередодні візиту Обами до Москви зі статтею у лондонській «Файненшел Таймз», де закликає Росію «подивитися на світ постімперським поглядом» і змінити свої надмірні глобальні амбіції у такому «геополітичному контексті, у якому Росія буде все більше усвідомлювати свою власну вигоду від поступового перетворення на справжнього постімперського партнера євроатлантичного співтовариства». А поки що, як пише Бжезинський, «існують серйозні – хоча без загрози війни – конфлікти інтересів між США та Російською Федерацією. Суть їхня в тому, що (прем’єр-міністр Росії Володимир) Путін не задоволений розпадом СРСР і хоче у якійсь формі повернути цей процес назад. Повернення контролю над Україною по суті призведе до відновлення імперської Росії, що створить потенційні умови для виникнення конфліктів у Центральній Європі. А якщо вона підпорядкує собі Грузію, Захід позбудеться життєво важливого енергетичного маршруту (трубопроводу Баку –Джейхан), який зв’язує його з Каспійським морем і Центральною Азією. Тоді і в Азербайджану не залишиться іншого виходу, окрім підкорення Москві», – каже Збіґнев Бжезинський. Цей американський політик і експерт попереджає тут також про те, що «без сумніву, під час зустрічей у Москві у рамках саміту Путін та Медведєв будуть шукати ознаки того, що адміністрація США відреклася від угод про партнерство з Україною і Грузією, які були підписані колишнім президентом Джорджем Бушем. Навіть ненавмисний сигнал на підтвердження цього може бути сприйнятий як дозвіл на рішучіші дії Росії проти цих двох країн», – наголошує колишній радник президента США з питань національної безпеки. У цій статті Бжезинський закликає Вашингтон дати Москві чіткий сигнал, що у світі «не потерплять застосування нею сили і розпалювання етнічних конфліктів із метою дестабілізації України та Грузії, і це призведе до погіршення американсько-російських стосунків». Цей політик вважає, що не можна дозволити Москві «відновити імперську систему» і необхідно направляти Росію на демократичний, постімперський шлях.

Німецький експерт із питань Східної Європи Андреас Умланд закликає українських політиків у статті в «Гарвард Інтернешнел Рев’ю» відмовитися нарешті від нинішньої «напівпрезидентської» республіки і дійти принципової згоди у переході до парламентаризму. Умланд також переконаний, що президентські вибори 17 січня 2010 року проводити не лише недоцільно, але й небезпечно, бо це, на його думку, загрожує національній безпеці України. Ця держава має проводити реформи, а не воювати на президентських виборах, вважає цей німецький політолог.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG