Доступність посилання

ТОП новини

Обама їде до Москви: чи буде «перезавантаження»?


Архівна фотографія. Барак Обама і Дмитро Медведєв під час зустрічі у Лондоні. 1 квітня 2009 р.
Архівна фотографія. Барак Обама і Дмитро Медведєв під час зустрічі у Лондоні. 1 квітня 2009 р.

Прага – Залишаються лічені дні до приїзду до Москви американського президента Барака Обами. Прийшовши до влади, він оголосив, що хоче «перезавантажити» стосунки з Росією. Чи відбудеться це «перезавантаження»? Наскільки продуктивним воно буде? Як воно вплине на європейські країни, сусідні з Росією? Про це напередодні візиту розмірковують політики та аналітики.

У понеділок президент США Барак Обама має продемонструвати, наскільки серйозно він обіцяв змінити підхід у стосунках із Росією. Головна тема переговорів – укладення нового договору про контроль над ядерним озброєнням, який сторони прагнуть підписати до кінця року, не викликає великих суперечок.

Проте з більшості інших питань між Вашингтоном і Москвою мало порозуміння, бо в Росії далі вбачають в Америці суперника, якщо не ворога, каже представник Ради національної безпеки США Майкл МакФол.

«Вони, тобто російські офіційні особи, бачать світ у рамках гри з нульовою сумою. Вони розглядають Сполучені Штати як суперників, я навіть думаю, що коли вони говорять про нас між собою, то вживають і сильніші слова. Вони думають, що наша задача номер один – це послабити Росію, оточити її, і робити речі, які будуть посилювати нас, і послаблювати Росію», – зазначає Майкл МакФол.

Обама планує звернутися і до російської громадськості

Одним із найсуперечливіших питань є питання можливості вступу до НАТО Грузії та України. Після війни в Грузії стосунки Росії з НАТО та США опустилися до найнижчого рівня за останні роки. Росія далі порушує умови перемир’я, досягнутого за посередництва Франції. Вона не лише не вивела свої війська з території грузинських сепаратистських регіонів Абхазії та Південної Осетії, але й проводить на кордонах Грузії наймасштабніші військові маневри з часів падіння Радянського Союзу.

За словами МакФола, Барак Обама планує «дуже чітко» заявити про це і визначити американські інтереси, включно з розширенням НАТО.

«Ми плануємо говорити дуже відверто, так само, як це було під час першої квітневої зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим, – каже Майкл МакФол. – А вже потім ми з’ясуємо, чи існують способи переконати Росію співпрацювати з нами над речами, які ми визначаємо, як наші національні інтереси».

Представник Ради національної безпеки США також зауважив, що Обама, як і під час своїх попередніх візитів до Європи чи Близького Сходу, планує звертатися не лише до лідерів, але і напряму до суспільства. Також протягом дводенного візиту він матиме зустрічі з бізнесменами та представниками громадянського суспільства.

Вберегти стосунки від повного колапсу – також досягненням

На думку експерта з Центру стратегічних та міжнародних досліджень Сари Менделсон, візит Обами – це спроба, певний шанс, і не слід чекати від нього великих результатів.

«Ідея полягає в тому, щоб спробувати дати російському уряду та російському суспільству платформу, на якій можна було б побачити, чи є перспективи нових, інших стосунків», – зазначає Сара Мендельсон.

Зі свого боку, Москва також проголошує бажання покращити стосунки зі США. Але в Кремлі ставлять передумови – Вашингтон має змінити свою політику. Незважаючи на це, на переконання російських політологів, справжньої конфронтації з Вашингтоном у Росії не хочуть. Тому, за словами російського політолога Георгія Мірського, якщо саміт у Москві допоможе вберегти стосунки від повного колапсу, то і це буде важливим досягненням.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG