Доступність посилання

ТОП новини

Приватні підприємці Львова проти урядової постанови


Таксисти протестували протягом години
Таксисти протестували протягом години

Львів – Львівські таксисти сьогодні протестували проти урядової постанови, згідно з якою приватні підприємці зобов’язані оплачувати додаткові страхові внески за членів своєї родини, які не сплачують податку до Пенсійного фонду. Протестувальники сподіваються, що їх підтримують підприємці в інших регіонах і Президент скасує постанову.

Понад 40 років Володимир таксує у Львові на власному автомобілі. Відтак цілковито відповідає за його технічний стан. Чоловік підзаробляв на таксі й тоді, коли працював на державній роботі. Нині він підприємець, який сплачує єдиний податок. До пенсії йому залишилось півроку.

«Я пропрацював багато років на державній роботі і заробив пенсію, яка вона буде ще не знаю, але невелика. Зараз я приватний підприємець, наполовину нині впала робота», – каже він.

Згідно з постановою Кабміну,від 1 травня Володимир, як і інші суб’єкти підприємницької діяльності, зобов’язаний додатково сплачувати внески до Пенсійного фонду. За себе не менше 124 гривень та членів своєї родини, які не сплачують податків – по 208 гривень за кожного.

Підприємці називають постанову «обдирайлівкою»

Більшість людей, які працюють за спрощеною системою оподаткування, навіть не знають, що саме додатково потрібно сплачувати у Пенсійний фонд і чому. На думку протестувальників, напередодні виборів із малого бізнесу хочуть вирвати гроші і це у час, коли економічна криза наполовину скоротила їхні заробітки.

– «Ми не проти платити гроші в бюджет, пенсійний фонд. Ми все платимо вчасно. Але мусять бути межі, бо ця постанова у час кризи нам не по кишені. Я можу 280 гривень покласти на приватний рахунок і мати на старість…»

– «Я маю платити за себе і жінку, а ще й за дітей, як це?»


Львівські перевізники називають урядову постанову (норма цього документа не ухвалена парламентом) незаконною. Чимало приватних підприємців оскаржили постанову Кабміну в суді. Оскільки вона, за твердженням юристів, суперечить Конституції, президентському указу «Про державну підтримку малого підприємництва», законам «Про спрощену систему оподаткування», «Про Кабінет Міністрів», «Про податок з доходів фізичних осіб» і ще кільком.

Водночас львівські перевізники звернулись до Президента Віктора Ющенка з проханням скасувати урядову постанову. В іншому разі, обіцяють вдатись до більш радикальних дій, але уже на загальноукраїнському рівні.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG