Доступність посилання

ТОП новини

Пошкодження пам’ятника Леніну: хуліганство чи стихійна декомунізація? Через що Тарас Чорновіл ладен судитися з Партією регіонів? (Огляд преси)


Київ – У Києві не вщухають пристрасті щодо пошкодження пам’ятника Леніну. Сьогодні Шевченківський райсуд столиці вирішить подальшу долю тих, хто це зробив. Журналісти газети «Нова» не виключають, що біля будинку правосуддя політичні опоненти, а це націоналісти з одного боку і комуністи з прогресивними соціалістами з іншого, зійдуться в рукопашній.

«Є щось ненормальне в тому, що пам’ятник Леніну стоїть на бульварі Шевченка» – у статті під таким заголовком експерти газети «День» розмірковують про різницю між хуліганством і стихійною декомунізацією. На думку деяких із них, нині саме життя підказує, що доки пам’ятники Леніну не повалили самі мешканці, органи влади мають ухвалити чітке рішення з цього питання. І пам’ятники минулого, пов’язані з бідами народу, які не є витворами мистецтва , повинні бути знесені на законній підставі. А ось іншого експерта приваблює досвід під Каунасом – там створили заповідник тоталітарного періоду, куди обережно звезли всі пам’ятники тодішньої доби. Це і є нормальний, цивілізований спосіб декомунізації, переконаний експерт.

Сьогодні Верховна Рада повинна б позбавити депутатської недоторканості бютівця Валерія Лозінського, якого підозрюють в причетності до вбивства мешканця Кіровоградщини Валерія Олійника. Для цього, як переконували кореспондента газети «Сегодня» в Партії регіонів, їхня політична сила навіть зупинить блокування парламентської трибуни. А ось кандидати на нові міністерські портфелі такої честі не матимуть, тому через рішучість і непоступливість комуністів із регіоналами може не відбутися призначення нових урядовців і кілька міністерських посад так і залишаться вакантними.

«Народні депутати стали менше брати хабарі з однієї причини: їм сьогодні напряму ніхто нічого не дає» – про це в інтерв’ю газеті «Факти» стверджує парламентар Тарас Чорновіл. А ще депутат каже, що запросто може оскаржити рішення Віктора Януковича про виключення його з фракції з Партії регіонів. Адже Конституційний суд, вважає екс-регіонал, дав чітке пояснення: народний депутат не може бути позафракційним.

Таємниця сповіді, як і лікарська, сьогодні існує завдяки хіба що свідомості священиків та лікарів. Адже, як інформує газета «Вечірні вісті», ніякої відповідальності ні для тих, хто розголошує інформацію, ні для тих, хто її випитує, не передбачено. Депутати вже два роки намагаються ухвалити відповідні зміни в Кримінальний і Кримінально-процесуальний кодекси, але поки що безрезультатно. Про це наголошується в статті «Лікарі і юристи не вміють тримати язик за зубами».

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG