Доступність посилання

ТОП новини

У Яворові буде центр народних ремесел


Гуцульський ліжник
Гуцульський ліжник

Яворів, Івано-Франківська область – Гуцульське село Яворів називають гуцульською столицею ліжникарства. Щоб зберегти це та інші народні ремесла, у 2006 році був виданий президентський указ про відродження народних промислів, зокрема, і про створення на Косівщині мистецького центру «Гуцульська ґражда». Не дочекавшись обіцяної підтримки, там вирішили розпочати будівництво власними силами. Сьогодні закладатимуть фундамент під майбутнє обійстя-ґражду, а також відбудеться вернісаж ліжників «Барвограй».

Родина Копчуків 20 років виготовляє ліжники – теплі гуцульські ковдри з овечої вовни. Роблять особливі, фестивальні – вони більші і важчі. Дружина Оля є праправнучкою відомого різьбяра Юрія Шкрібляка, старший син-студент придумує візерунки, молодший, семикласник, теж уміє ткати.

Василь Копчук каже, що то не дуже прибуткова справа. «Якщо б не їздив по виставках, по фестивалях, то зараз це дуже важко. Ті люди, які роблять ліжники на базар, якщо там на ліжнику є 5–10 гривень заробітку, то ви самі розумієте, скільки треба тих ліжників зробити, щоб у теперішній час прожити. Якщо по-чесному, ми виживаємо тільки з цього, в нас нема іншого заробітку».

Народні корені слід підживлювати

Ліжники, традиційні гуцульські ковдри з овечої вовни
Сьогодні у ліжникарів проблем чимало – від того, де взяти якісну вовну, бо овець усе менше, барвники, до того, де збувати свою продукцію (і це найважче). Одна з ідей створення мистецько-туристського центру «Гуцульська ґражда» – якраз відродження і популяризація цього виду народної творчості.

Три роки ідея, підтримана на найвищому рівні, тим більше, що в Яворові розпочинав свою трудову діяльність Віктор Ющенко, залишалася не підкріпленою коштами. Тому вирішили вдатися до давнього гуцульського звичаю «закладин», коли громадою розпочинають будівництво.

Сама ж ідея такого центру належить директорові Яворівської школи, членові-кореспонденту Академії педагогічних наук України Петрові Лосюку. «Стан народного мистецтва – це наше обличчя в той час, коли йдуть такі глобалізаційні процеси, щоб ми не розмилися в Європі, у світі. До речі, Західна Європа втратила ці корені. У нас іще здорові корені народного мистецтва, вони ще живуть, лиш потрібно їх підживити», – каже він.

Майстер-класи: як народжується диво

Яворів славиться не лише ліжниками – тут творять і різьбярі, і вишивальники, і писанкарі, і мосяжники. Причому займаються ремеслами династіями.

Тож у мистецькому центрі діятимуть майстер-класи різьби по дереву, вишивки, писанкарства, ліжникарства. Можна буде побачити, як усе це створюється.

Можна буде і самому щось спробувати зробити. Для туристів – цікава принада.

Водночас не забуватимуть і про рекламу своєї діяльності – створення фільмів, видання буклетів тощо.

А традиції народних ремесел у Яворові продовжуються віками, каже голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва Василь Корпанюк, теж уродженець цього села: «Воно унікальне село. Звичайно, варто, щоб у Яворові, на тій землі, був слід такий і щоб сьогодні, коли люди приїжджають, могли безпосередньо там побачити і ознайомитися з тим середовищем».

Під час сьогоднішнього свята «Барвограй» можна буде побачити і придбати вироби гуцульських майстрів. Відбудеться також презентація перевиданої книги Ярослава Окуневського «Листи з чужини».

(Яворів – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG