Доступність посилання

ТОП новини

Президент США дав різні інтерв’ю російським офіційним і опозиційним ЗМІ


Президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама напередодні свого візиту до Москви, що почнеться в понеділок, дав інтерв’ю фактично контрольованому Кремлем телеканалові «Росія» і опозиційній «Новій газеті».

В інтерв’ю державному телеканалові «Росія» Обама назвав Росію «однією з провідних держав світу» і наголосив, що США мають намір будувати свої відносини з нею на ґрунті рівності і взаємної поваги. Але, на його думку, нинішній стан американсько-російських відносин далеко не найкращий.

Президент США в інтерв’ю державному телеканалові назвав свого російського колегу Дмитра Медведєва «прогресивною і вдумливою людиною, яка успішно веде Росію в 21-ше століття». Прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна американський керівник вважає за «сильного лідера», але сам із ним іще не зустрічався.

Барак Обама також повідомив, що однією з головних тем його переговорів у Москві стане скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Обидві країни нині готують новий договір про це.

А в інтерв’ю російській «Новій газеті», яка критично ставиться до Кремля, Обама наголосив, що США не пом’якшать свою політику стосовно дотримання прав людини в відносинах із Москвою, аби отримати тепліші відносини з Кремлем.

Це інтерв’ю має вийти в понеділок, але його текст отримало і цитує агентство «Ройтерз».

За цим текстом, Обама заявив, що підтримує публічні заяви Медведєва про необхідність поліпшити верховенство права, очистити судову систему і збудувати вільніше суспільство в Росії.

За словами американського керівника, немає причин, чому Вашингтон і Москва не могли б співпрацювати задля зміцнення демократії, дотримання прав людини і верховенства права в Росії в рамках проголошеного «перезавантаження» відносин двох країн.

Барак Обама, зокрема, згадав справу колишніх керівників російської нафтової компанії «ЮКОС», зокрема, Михайла Ходорковського, яких судять за звинуваченнями у значних фінансових зловживаннях. На думку американського президента, «дивним» є висунення проти них нібито нових звинувачень, які, за його словами, насправді є «старими в іншій обгортці».

Візит президента США до Росії має відбутися 6–8 липня.
XS
SM
MD
LG