Доступність посилання

ТОП новини

Гондурас зупиняє членство в ОАД, скинений президент усе обіцяє повернутися


Організація американських держав на своїй надзвичайній сесії в Вашингтоні в суботу ввечері припинила членство Гондурасу, який не виконав її ультиматуму до того дня поновити на посаді скиненого президента Мануеля Селаю.

Але ще до цього новий тимчасовий президент Гондурасу Роберто Мічелетті надіслав до ОАД листа, що його країна припиняє в ній членство через той ультиматум.

Як мовиться в листі, ОАД є політична організація, а не суд, і вона не має права судити Гондурас.

Тим часом сам Мануель Селая вкотре оголосив у суботу, що збирається приїхати до Гондурасу, щоб повернутися на свою посаду.

Цього разу, за його словами, він хоче прибути вже в неділю в супроводі президентів кількох латиноамериканських держав.

Раніше він уже кілька разів обіцяв повернутися, але все відкладав своє повернення.

У відповідь у Гондурасі римо-католицький архиєпископ країни застеріг скиненого президента, що його можливий приїзд може спричинити кровопролиття. Архиєпископ Оскар Андрес Родрігес нагадав у суботу, що досі переворот обійшовся без жодної жертви.

А нова влада країни знову повторила, що арештує Селаю, щойно він ступить на землю Гондурасу. Скиненого президента вдома звинувачують, зокрема, в порушеннях Конституції й законодавства країни.

Переворот у Гондурасі, який минулої неділі скинув президента Хосе Мануеля Селаю Росалеса і змусив його залишити країну, засудили інші американські держави, включно зі США, і ще низка країн світу та міжнародні організації, включно з ООН та ЄС. А міжнародні банки зупинили надання вже узгоджених було кредитів.

Тим часом у самому Гондурасі проти скиненого президента постала вся політична еліта. Його усунення, яке здійснили військові, санкціонував Верховний суд країни і затвердив парламент, проти нього постала й Ліберальна партія Гондурасу, яка висувала його на президента.

Йому висунули 18 кримінальних звинувачень, починаючи з державної зради. Також Селаю звинувачують у тому, що його уряд (у Гондурасі президент є й головою свого уряду) не виконував близько 80 ухвалених останнім часом законів.

Останньою краплею став планований президентом якраз на минулу неділю референдум про зміну Конституції, який мав на меті уможливити йому знову кандидувати на президента всупереч самій Конституції, яка забороняє таку зміну, і законам. Відтак Селаю звинуватили в спробі узурпації влади.

Хосе Мануель Селая Росалес був обраний на президента як ліберал, але останніми роками значно втратив підтримку в країні, коли різко перейшов на ліві позиції і став союзником лівацького президента Венесуели Уго Чавеса та інших керівників латиноамериканських країн, які стали на соціалістичний шлях.
XS
SM
MD
LG