Доступність посилання

ТОП новини

У Болгарії на виборах перемогли праві сили


У недільних парламентських виборах у Болгарії, за даними підрахунку 99,8 відсотка бюлетенів, майже 40 відсотків голосів здобула досі опозиційна правоцентристська партія «ГЕРБ». Це означає, що вона здобуде майже половину місць у парламенті – до 120 з загалом 240, – але все ж потребуватиме союзника для створення владної коаліції.

Нині владна лівоцентристська Болгарська соціалістична партія отримує майже 18 відсотків голосів і матиме близько 40 мандатів.

Третім іде ліберальний Рух за права і свободи, який об’єднує переважно болгарських турків, четвертою –націоналістичний Національний союз «Атака».

До парламенту проходять також правоцентристська Синя коаліція і консервативна партія «Порядок, законність і справедливість», які, за прогнозами, можуть увійти до нової владної коаліції.

Партія «ГЕРБ» була створена лише наприкінці 2006 року, а вже 2007-го отримала найбільше голосів на виборах у Болгарії до Європарламенту.

Назва партії означає те саме, що й українською, – «герб», – але пишеться великими літерами, ніби як скорочення – на пам’ять про її попередницю, громадську організацію з такою ж назвою, яка розшифровувалася як «Громадяни за європейський розвиток Болгарії».

Фактичним керівником партії є мер болгарської столиці Софії Бойко Борисов. Як вважають, саме він буде наступним прем’єр-міністром країни.

Розпочавши кар’єру як пожежник і поліцейський, Бойко Борисов став організатором охоронної фірми й працював, серед іншого, в охороні колишнього комуністичного керівника Болгарії Тодора Живкова чи останнього царя Болгарії, а в 2000-х роках її прем’єр-міністра Симеона II (Симеона Сакс-Кобурґ-Ґотського). По тому він був на високій посаді в Міністерстві внутрішніх справ, а перед обранням на столичного мера був віце-мером Софії. Одне з його гасел – «Злодії будуть у в’язницях».
XS
SM
MD
LG