Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама може «обміняти» Україну на Іран (європейська преса)


Прага – Темою номер один сьогоднішньої європейської преси є переговори президентів США і Росії у Москві. Оглядачів цікавить, насамперед, яка буде ціна компромісу на цих переговорах і чи не вплине це негативно на європейську безпеку. Адже у Москві більша частина питань стосується Європи. Газети вважають, що багато місця на цих переговорах Обами, Медведєва і Путіна буде відведено долі України і її атлантичним прагненням. Фактично вся європейська преса також інформує у понеділок про перемогу антикорупційних сил на парламентських виборах у Болгарії.

Європейські оглядачі вважають, що у списку головних проблем на переговорах Барака Обами в Москві, окрім скорочення стратегічних озброєнь, стоятимуть питання ядерних приготувань Ірану, Афганістан, розширення НАТО за рахунок України і Грузії, проблеми Косова і Кавказу, плани американської системи протиракетної оборони в Польщі та Чехії.

Більшість оглядачів переконані, що Обамі доведеться насамперед докласти максимум зусиль, щоб обмежити глобальні апетити Росії. Лондонська «Таймз» прогнозує, що «навряд чи американський президент піде на поступки щодо розміщення американської системи ПРО в Європі у відповідь на намагання Москви пов’язати це зі значними скороченнями стратегічних озброєнь». Ця ж газета не виключає, що Обама може піти на поступки Росії щодо темпів розширення НАТО за рахунок України і Грузії в обмін на те, що Росія піде на поступки в питаннях ядерних обмежень Ірану, погодиться зменшити продажу зброї Тегеранові та ввести суворіші санкції ООН, щоб загальмувати іранське просування на шляху ядерних приготувань.

Британська «Індепендент», однак, реалістичніше налаштована в цьому плані і наголошує, що «США продовжують розглядати питання про можливий вступ до НАТО України й Грузії, що було б чимось на кшталт червоної ганчірки для російського бика, не кажучи вже про елементи ПРО в Польщі та Чехії». Ця ж газета вважає, що сторони все ж більше зосередяться на скороченні стратегічних озброєнь і боротьбі з талібами в Афганістані.

Уже згадана «Таймз» переконана, що Обама не може поступатися Росії у принципових для Заходу питання, серед яких і ПРО, і розширення НАТО. Газета наголошує, що «членство в НАТО допомогло зміцнити прозахідні сили у нових країнах альянсу… НАТО і ЄС допомагають у поширенні демократії, тому в Росії не може бути права вето в тому, що стосується розширення цих організацій». Ця ж газета називає «нереалістичними» сподівання Медведєва на офіційну відмову США від розширення НАТО та розміщення ПРО у Європі.

Британська «Ґардіан» так само розцінює як «нереалістичні» намагання Росії домагатися від Обами кардинальних поступок щодо України і Грузії – не лише «офіційної відмови США від прийняття цих держав до НАТО, але й неофіційної обіцянки Вашингтона не продавати цим країнам зброю».

А європейське видання «Волл Стріт Джорнал» узагалі вважає, що Барак Обама має відстояти в Москві «головний національний інтерес Америки в Європі і Євразії – надання колишнім поневоленим народам шансу влитися в західне співтовариство, якщо вони того забажають».

Австрійська «Дер Штандард» попереджає, що «у разі демонстрації Обамою в Москві зайвої поступливості це буде розцінено як слабкість». Ця газета також переконана, що американський лідер має бути в Москві лише послідовним в просуванні західної демократії, прав людини і ні в якому разі не торгувати західними стратегічними інтересами з впертою та непоступливою Москвою.

Російська «Нєзавісімая Ґазета» публікує інтерв’ю одного з керівників «Нафтогазу України» Ігоря Діденка, який запевняє, що до 7 липня Україна обов’язково розрахується з «Газпромом» за спожите у червні блакитне паливо з Росії. Тут Діденко також повідомив, що «транзит російського газу через Україну подорожчає до майже 3 доларів США за транспортування кожної тисячі кубічних метрів газу на 100 кілометрів». Перший заступник голови «Нафтогазу» в цьому інтерв’ю скритикував газову політику ЄС щодо Києва і наголосив, що «в Брюсселі часто самі не знають, чого хочуть». «Як кажуть, не потрібно намагатися бути святішим від самого Папи Римського», – додав Діденко, маючи на увазі упереджене ставлення до нібито «непрозорості» «Нафтогазу» і його партнерів.

Низка європейських газет наголошує в понеділок на перемозі «антикорупційних політичних сил Болгарії» на минулих у неділю парламентських виборах. Лондонська «Таймз» пише, що «права опозиція Болгарії перемогла у загальних виборах минулої ночі владних до цього соціалістів, і в центрі кампанії були проблеми бідності, економічного розвитку країни і боротьби з корупцією». Повідомляється, що опозиційна партія «ГЕРБ», за попередніми даними, набрала близько 117 місць у парламенті, тоді як соціалісти – лише до 40 місць. Офіційні результаті «розкладки» цих виборів у парламенті Болгарії, де 209 місць розподіляється за партійними списками, а решта 31 – за мажоритарними округами, очікуються пізніше в понеділок.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG