Доступність посилання

ТОП новини

Відкрито меморіал жертвам терористичного нападу на Лондон у 2005 році


Друзі та родичі загиблих серед колон меморіалу жертвам терористичних атак у Лондоні в 2005 році, Гайд-парк, Лондон, 7 липня 2009 р.
Друзі та родичі загиблих серед колон меморіалу жертвам терористичних атак у Лондоні в 2005 році, Гайд-парк, Лондон, 7 липня 2009 р.

Лондон – На відзначення четвертої річниці нападу терористів на лондонський громадський транспорт, внаслідок якого загинуло 52 особи, а ще близько 800 людей отримали поранення, у відомому Гайд-Парку відкрито меморіал жертвам. У церемонії взяли участь прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун, наступник королівського трону принц Чарльз, мер Лондона Боріс Джонсон.

Тисячі людей – серед них сім’ї загиблих, особи, що вижили, представники уряду взяли участь у зворушливій церемонії відкриття пам’ятника у Гайд-Парку в центрі Лондона в 4-ту річницю теракту. Тоді народжені у Британії терористи-самогубці задіяли вибухові пристрої у трьох потягах метро та в автобусі у годину пік, аби спричинити максимальне число жертв. Внаслідок цієї сліпої атаки постраждали лондонці різних національностей, рас та віровизнань.

Авторами пам’ятника вартістю в 1 мільйон фунтів стерлінгів є скульптори Кевін Кармоді та Анді Ґрорк. 52 колони з нержавіючої сталі висотою 3 з половиною метри, кожна з яких має унікальний дизайн, поділено на чотири групи, що символізують чотири місця вибухів. Композицію завершує сталева плита, на якій постають імена загиблих. Скульптори працювали над проектом постійно консультуючись із родинами жертв. Місце для монументу також обирали сім’ї.

До присутніх звернувся принц Уельський Чарльз, який разом із міністром із питань гуманітарної допомоги Тессою Джаелл відкрив пам’ятник. «Як ми знаємо, декому трагічним чином не пощастило залишитися живими після того, що трапилося у той жахливий день. Їх ми намагаємося вшанувати цим меморіалом, який споруджено тут, у Гайд Парку, в пам’ять про них», – зазначив принц Чарльз.

Він говорив і про те, наскільки важким є пережиття для близьких, згадавши свій власний досвід, коли 30 років тому члени Ірландської республіканської армії вбили його рідного дядька.

Перед церемонією принц Чарльз, його дружина герцогиня Корнвольська, міністр Тесса Джаелл і мер Боріс Джонсон зустрілися із членами сімей загиблих.

Після виступів принца й міністра, ведучий церемонії сер Тревор МакДоналд прочитав імена загиблих, після чого було оголошено хвилину мовчання.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG