Доступність посилання

ТОП новини

Справу стосовно осіб, які пошкодили пам'ятник Леніну, має бути закрито – адвокат


Пошкоджений пам’ятник у центрі Києва. 30 червня 2009 р.
Пошкоджений пам’ятник у центрі Києва. 30 червня 2009 р.

Адвокат молодих чоловіків, які пошкодили пам'ятник Леніну в Києві, Сидір Кізін, має намір довести в суді, що його підзахисні діяли не з хуліганських мотивів, а з ідеологічних міркувань, і що пам'ятників радянської епохи взагалі не повинно бути на території України. Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в Києві.

«Я збираю докази того, що цього пам'ятника не повинно бути, як і інших пам'ятників тоталітаризму. Ми добиватимемося, щоб справу було закрито, оскільки мотив вчинення таких дій був абсолютно іншим», – наголосив Сидір Кізін.

Він зазначив, що позиція Інституту національної пам'яті однозначна – таких пам'ятників не повинно бути в Україні. Також адвокат повідомив, що, за його даними, пам'ятник Леніну в Києві не входить до переліку ЮНЕСКО.

Відповідаючи на запитання про те, в якому статусі нині перебувають його підзахисні, адвокат повідомив, що наразі вони підозрювані, днями міліція пред'явить їм звинувачення, і потім справа розглядатиметься в суді.

У свою чергу один із підозрюваних в «акті вандалізму» Микола Кохановський заявив: «Ми припиняємо зараз такі дії. Ми не руйнівники». Він пояснив, що створений на початку липня цього року Комітет декомунізації має сприяти ухваленню рішень на рівні законодавства, щоб узаконити демонтаж пам'ятників радянської епохи.

Також він зазначив, що, на його переконання, співробітники міліції, які їх затримали, поводилися «зухвало», тому доцільно було б притягти їх до відповідальності. На цю репліку адвокат додав, що вже направив відповідну заяву до прокуратури.

Також Микола Кохановський заявив, що не має наміру відшкодовувати матеріальні збитки за пошкодження пам'ятника, але погодиться з рішенням суду, яким би воно не було. «Рішення суду буде індикатором», – додав Сидір Кізін.

********
Вдосвіта 30 червня в Києві було пошкоджено пам'ятник Леніну (був відбитий ніс і рука). За інформацією міліції, це зробили п’ятеро осіб із праворадикальної організації, що не має офіційного статусу в Україні.

Вік затриманих – від 20 до 38 років. Один із них – охоронець супермаркету, двоє – студенти, решта – безробітні. Двоє із них раніше притягувалися до відповідальності за вандалізм.

Міліція порушила кримінальну справу за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу (хуліганство). Але, у главку не виключили, що може бути перекваліфікація на іншу статтю Карного кодексу, що передбачає серйозніше покарання. За інформацією главку, це залежатиме від висновків експертів стосовно серйозності пошкодження пам'ятника та суми матеріального збитку.

Міліція відпустила на підписку про невиїзд п’ятьох осіб, котрі причетні до пошкодження пам'ятника Леніну в Києві, оскільки вони визнають свою провину і готові співпрацювати з правоохоронцями.

Комуністична партія України заявила про намір реставрувати пам'ятник Леніну за рахунок благодійних коштів громадян.

********
В Україні створили комітет з декомунізації

Боротьбу з символікою радянської епохи та іншими проявами тоталітаризму ставить собі за мету громадське об’єднання комітет декомунізації. До його складу увійшли Народний Рух України, ВО «Свобода», Конгрес Українських націоналістів – разом 33 праві партії та громадські організації.

Один з ініціаторів створення комітету Олег Осуховський заявив, що нове об’єднання вимагатиме «судового процесу щодо злочинів комунізму та захист від переслідувань борців з тоталітарним режимом».

«Фактично, кожна людина в Україні постраждала від тоталітаризму. При цьому хлопцям, які 30 червня пошкодили символ тоталітарного режиму, пам’ятник Леніну в Києві, загрожує п’ять років ув’язнення. Хоча фактично вони робили те, що 18 років обіцяє, але не робить держава» , – зазначив Осуховський.

За підрахунками активістів, в Україні залишається понад 2 тисячі пам’ятників діячам тоталітарної доби, у більш ніж 7 тисячах населених пунктів збереглися назви вулиць, районів та окремих об’єктів, які уславлюють радянський лад.

Члени комітету декомунізації підготували звернення до всіх гілок влади, в яких вони вимагають негайного втілення в життя указів Президента від 2007 року щодо ліквідації пам’ятників та символів радянської епохи.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG