Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина визнала депортацію Дем’янюка законною


Конституційний суд Німеччини відхилив позов вихідця з України, якого звинувачують у нацистських злочинах і в травні депортували зі США, Джона (Івана) Дем’янюка з оскарженням цієї депортації.

Найвищий судовий орган Німеччини оголосив, що Дем’янюк у позові не зміг обґрунтувати своє твердження про порушення хоч якогось із його прав за німецьким законодавством унаслідок депортації.

А в суверенне рішення США депортувати Дем’янюка, заявив німецький суд, він втручатися не може.

Минулого тижня лікарі визнали 89-річного Дем’янюка попри його хвороби здатним за станом здоров’я постати перед судом і витримати обмежені за часом судові засідання.

За повідомленнями, офіційні звинувачення Дем’янюкові висунуть цього чи наступного місяця. Сам процес може початися восени.

У Німеччині Дем’янюка звинувачують у причетності до знищення 29 тисяч євреїв у нацистському таборі смерті Собібур на території окупованої нацистами Польщі. Німецькі прокурори заявляють, що Дем’янюк служив у цьому таборі охоронцем протягом часу, за який там знищили саме 29 тисяч людей, а відтак винен у причетності до їхнього вбивства.

Раніше Дем’янюка у США вдруге позбавили громадянства і постановили депортувати його до країни, яка погодиться його прийняти, теж стверджуючи, що він приховав свою службу охоронцем у нацистських концтаборах.

Дем’янюк заперечує ці звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

У 1980–90-х роках його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де засудили до кари смерті за звинуваченням, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем на прізвисько «Іван Грозний» у нацистському таборі смерті Треблінка, але по тому вирок скасували і звільнили його, і Сполучені Штати тоді повернули йому громадянство.
XS
SM
MD
LG