Доступність посилання

ТОП новини

Помер Леонід Молодожанин – український скульптор міжнародного рівня


Пам’ятник Тарасові Шевченку в Вашингтоні, США. Автор Леонід Молодожанин, 1964
Пам’ятник Тарасові Шевченку в Вашингтоні, США. Автор Леонід Молодожанин, 1964

Прага – Відійшов у вічність легендарний український скульптор Леонід Молодожанин (Лео Мол). Він помер 4 липня у Вінніпезі (Канада) на 95-му році життя. Молодожанин є автором пам’ятників Тарасу Шевченкові у Вашингтоні і Санкт-Петербурзі. Серед доробку митця також погруддя трьох понтификів, які зберігаються у ватиканському музеї. А в Канаді є цілий парк його скульптур.

Леонід Молодожанин народився на Хмельниччині в 1915 році. Опановував живопис у Ленінградській Академії мистецтв, а згодом в Академіях у Берліні та Гаазі. 3 1948 року Молодожанин постійно жив у Канаді.

Він працював, не покладаючи рук: ліпив канадських, американських і британських політиків, релігійних діячів. Його надихали також красуні і тваринний світ.

Найбільше бронзових робіт українського митця – близько 300 – зібрано у Саді скульптур його імені (Leо Мol Sculpture Garden) у Вінніпезі. Відвідувачів парку, який відкрили в 1992 році, вітає гуцул із трембітою. Канадські оглядачі зазначають, що цю та інші роботи добре і знають, і люблять жителі Вінніпега та гості міста.

Світову славу Молодожанин здобув на початку 1960-х років, коли виграв міжнародний конкурс на спорудження 5-метрового пам’ятника Кобзареві у Вашингтоні. Згодом він викарбував і пам’ятники Шевченкові в Аргентині і Бразилії, а в 2000 році – в російському Санкт-Петербурзі, де колись навчався.

Молодожанин говорив українською з папою Іваном Павлом Другим


Леонід Молодожанин щиро радів і в 2002 році, коли у Львові відкрили його пам’ятник Іванові Павлу Другому. Тоді він не зміг приїхати на відкриття, а в інтерв’ю Радіо Свобода розповідав, що особисто зустрічався з Папою Римським.

«То була перша зустріч після Великодня. І коли я з ним зустрівся, то поздоровив його Христос Воскрес. Він на хвилинку замислився , а опісля відповів по-українськи: Воістину Воскрес. Дуже симпатично мені це здалось», – пригадав Молодожанин.

Серед регалій Молодожанина – найвища державна нагорода Канади – орден Канади, почесні звання доктора від кількох канадських університетів. А в Україні митця відзначили орденом «За заслуги».

Леонід Молодожанин ніколи не забував своїх українських коренів. У 1992 і 2007 роках він передав у дар Україні для постійного зберігання в Національному музеї Тараса Шевченка частину свого творчого доробку, включно з моделлю американського пам’ятника Кобзареві.

Новаторство Молодожанина приваблює молодих митців


Молодий український скульптор Микола Зноба, автор пам’ятника Кобзареві у Празі в 2009 році, каже, що його надихала творчість видатного попередника.

«Надзвичайно скорботно коли світ залишає такий сильний скульптор. Його внесок у скарбницю світової культури надзвичайно важливий, змістовний, яскравий. В скульптурних образах він був оплотом української ідеї, був ліричним, але водночас експресивним співаком українського духу. Його роботи сповнені динаміки, натхнення і новаторства», – сказав Зноба у розмові з Радіо Свобода.

Коли майже півстоліття тому Молодожанин створив образ молодого Шевченка у Вашингтоні, це було новим словом у мистецтві і залишається вагомим доробком дотепер, говорить Микола Зноба.

Леонід Молодожанин зробив великий внесок для популяризації української культури на міжнародній арені, зауважує голова Світового Конгресу Українців Євген Чолій.

«Сьогодні його творами пишаються музеї Канади, Америки, Ватикану, Англії, Італії, Німеччини та України. Він представляв світові красу української культури та вказував на роль України у світовій цивілізації», – наголосив Євген Чолій і від імені Світового Конгресу Українців висловив співчуття родині Молодожанина і всім шанувальникам його творчості.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG