Доступність посилання

ТОП новини

Британські вчені на шляху до створення штучної сперми


Група британських науковців заявила, що їй вдалося створити штучну людську сперму, використавши ембріонні стовбурові клітини.

Керівник команди науковців професор Карім Наєрнія з університету міста Ньюкасла каже, що отримана клітина має головні притаманні сперматозоїду характеристики, як-от протеїн та подібну форму, тобто голову та хвіст. Хвіст клітина використовує для пересування.

Науковець пояснив, для чого використовуватиметься штучно створена сперма. «За її допомогою, – каже він, – ми зможемо краще зрозуміти неплідність у чоловіків, бо можемо мати моделі різних ступенів розвитку сперми в лабораторії. Зможемо стежити за різними етапами формування сперми. Це дозволить побачити вплив різних чинників на формування сперми, таких, як генетичні фактори чи вплив довкілля».

За словами професора, краще розуміння неплідності у чоловіків, у свою чергу, може сприяти розвиткові нових методів, які допомогли б неплідним парам мати дітей.

Результати дослідження було оприлюднено сьогодні у спеціалізованому журналі Stem Cells and Development (тобто «Стовбурові клітини і розвиток»).

Деякі вчені висловлюють сумніви щодо відкриття, заявляючи, що ці клітини, можливо, мають деякі характерні генетичні і молекулярні риси, властиві спермі, проте людський сперматозоїд має специфічну клітинну морфологію, поведінку і функцію, що не описані у статті.
XS
SM
MD
LG