Доступність посилання

ТОП новини

Тюркський світ відкриває Україну, Україна – знайомиться з тюрками


Сімферополь – Україна має шанс тісніше познайомитися з тюркським світом. У Криму розпочалася активна підготовка до Днів тюркської культури і Всесвітнього курултаю (з’їзду) тюркської молоді, що відбудуться на півострові у серпні.

Гості на цих форумах будуть майже з усього світу – з усіх тюркських країн Азії та Європи, а також діаспори з цих континентів та з Америки. Лише Росія буде представлена більш як 20 тюркськими народами. Буде молодь із Туреччини, Азербайджану, Північного Кіпру, Узбекистану, Киргизстану, Казахстану, представники тюркських меншин із Македонії, Болгарії, Румунії, Молдови, Ірану, Афганістану, Китаю, інших країн. Україну представлятимуть кримські татари, караїми, кримчаки і гагаузи.

Ескендер Барієв


Загалом на цей Курултай прибуде понад 200 делегатів. Перший такий всесвітній з’їзд тюркської, тоді ще він називався – татарської молоді, відбувся у Татарстані в Росії 1992 року. Як розповів Ескендер Барієв, голова оргкомітету, який розпочав свою роботу днями, форум відкриється 9 серпня і триватиме протягом тижня у Сімферополі, Бахчисараї та Ялті. В його рамках пройде ціла низка гуманітарних заходів.

Їх буде багато – це і бізнес-форум, і різні круглі столи, зустрічі з науковцями, відвідини культурних пам’яток тюркських народів Криму. Ескендер Барієв розповів, що делегати з’їзду зустрінуться з лідерами Меджлісу кримськотатарського народу, а також ухвалять спеціальні звернення до українського керівництва та міжнародних організацій щодо стану кримськотатарського народу.

Україна та українці – теж частина тюркського світу?

Барієв також зазначив, що мета Курултаю – «об’єднати тюркську молодь усього світу під лозунгом великого кримськотатарського просвітителя Ісмаїла Гаспринського «Тільде, фікірде, іште бірлік!» («Єдність у мові, думках і діях!»). Ескендер Барієв переконаний, що цей форум дуже важливий і цікавий і для українського суспільства, бо в етногенезі українців – велика частка тюркського елементу.

Абдураман Еґіз


А заступник голови оргкомітету, керівник міжнародної молодіжної організації «Бізім Кирим» («Наш Крим») Абдураман Еґіз сказав Радіо Свобода, що Україна має шанс не тільки ознайомитися з культурою великого тюркського світу, але й зміцнити свій міжнародний імідж. Адже гості півострова – це дуже активні молоді бізнесмени, політики, громадські діячі – майбутнє своїх країн.

І Ескендер Барієв, і Абдураман Еґіз переконані, що Україна вже давно є частиною тюркського світу і має цим скористатися.

(Сімферополь – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG