Доступність посилання

ТОП новини

Провідні політичні сили України вступили у «фазу напіврозпаду»


Київ – У найбільших політичних силах дедалі частіше виникають внутрішні конфлікти. Політики зазначають, що конфліктні ситуації є нормальним явищем, яке скоро мине. Натомість політологи кажуть про кризу партійної системи побудованої на закритих виборчих списках та прогнозують впродовж найближчих років серйозне оновлення на політичній сцені.

У середу дискусія на засіданні фракції Партії регіонів завершилася тим, що депутат-регіонал Нестор Шуфрич вдарив свого однопартійця Сергія Льовочкіна в обличчя. Сьогодні в кулуарах парламенту сам Нестор Шуфрич пояснював конфлікт суто суб’єктивними обставинами: «Була приватна розмова між двома чоловіками, яка не є предметом коментарю».

Проте політичні оглядачі наголошують на іншому: в лавах регіоналів дедалі гірше знаходять порозуміння ті, хто виступає за широку коаліцію з БЮТ, та ті, хто проти альянсу з Юлією Тимошенко.

«Той факт, що не склалася коаліція між Партією регіонів та БЮТ, а це було предметом домовленостей між певними групами в цих силах, додав нервової атмосфери, – говорить політолог Володимир Фесенко. – Я вже не кажу про певну епідемію внутрішніх конфліктів, яка почалася з «Нашої України» і перекинулася на БЮТ та Партію регіонів».

До виборів амбіції обіцяють приборкати

Усередині БЮТ також періодично виникають непорозуміння. Надбанням преси став конфлікт між депутатом Святославом Олійником та заступником голови фракції Андрієм Кожем’якіним. А днями частина фракції БЮТ порушила питання про відставку з посади голови Державної податкової адміністрації (ДПА) Сергія Буряка, який також представляє цю політичну силу.

Народний депутат від фракції БЮТ Святослав Олійник вважає, що дискусія довкола голови ДПА не матиме серйозних наслідків. «Так не буває, щоб людина на тій чи іншій відповідальній посаді влаштовувала всіх, – каже він. – Але я думаю, що це не більше, ніж дискусія, яка поки що не матиме наслідків».

За словами Святослава Олійника, схильність до внутрішніх конфліктів зараз спостерігається в усіх політичних силах. «Думаю, що це природній процес, – зауважує депутат-бютівець. – Людям взагалі притаманно на певному етапі одне одного критикувати. Мабуть, це триватиме кілька ще тижнів або місяців. Але виборча кампанія обов’язково все структурує, і всі залишать власні амбіції при собі».

Внутрішні конфлікти – ознака політичної старості

Натомість політолог Володимир Фесенко зазначає, що раніше внутрішні конфлікти напередодні виборів не були типовими. Проте тепер – інша ситуація, у значній мірі зумовлена виборчою системою, що базується на закритих партійних виборчих списках.

«Те, що ми бачимо в БЮТ і Партії регіонів, – це початок системної кризи, – зазначає політолог Фесенко. – Як правило, на початку розвитку політичних сил внутрішні суперечності ще не сформувалися. Але зараз і БЮТ, і Партія регіонів пережили не лише свою молодість, але й зрілість».

Політики і політологи декларують різне бачення причин та наслідків внутрішньопартійних конфліктів. Політики обіцяють поновити єдність своїх лав. Проте політики кажуть, що є підстави очікувати на подальше поглиблення конфліктів у старих політичних партіях та появу нових проектів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG