Доступність посилання

ТОП новини

Карна відповідальність за воєнні злочини – нові плани британського МВС


Лондон – Підозрювані у скоєнні воєнних злочинів будь-де у світі після 1991 року – від колишньої Югославії до Руанди, котрі живуть у Великій Британії, – можуть постати тут перед судом в разі запровадження у життя нових пропозицій, що їх оприлюднив міністр внутрішніх справ Джак Стро.

Згідно із планом Джака Стро, підозрювані у скоєнні воєнних злочинів від 1991 року можуть переслідуватися в Британії у судовому порядку. Чинний нині закон дозволяє таке переслідування лише щодо злочинів, скоєних від 2001 року.

Політичний оглядач Марк Ковелл зазначає: «Припускають, що в Британії живе 18 воєнних злочинців. Згідно із законом 2001 року, громадяни Британії або її мешканці, яких підозрюють у скоєнні воєнних злочинів і актів геноциду будь-де у світі з 2001 року, можуть бути переслідувані британськими правоохоронними органами. Коли розширити часові рамки до дати 1 січня 1991 року, новий закон зможе застосовуватися до кожного, кого підозрюють, наприклад, у звірствах у конфліктах в колишній Югославії чи Руанді».

Міністр внутрішніх справ Джак Стро заявив, що новий закон закриє юридичну лазівку і може спричинити кілька судових переслідувань. Правозахисники вже довший час вели кампанію із цієї проблеми. Вони звинувачували Британію у тому, що вона перетворилася на притулок для воєнних злочинців.

Джак Стро повідомив, що отримав багато документів, які переконали його у необхідності впровадження запропонованих змін. Міністр наголосив, що восени відповідні поправки внесе Палата лордів парламенту до Закону про судових слідчих та правосуддя.

У письмовому зверненні до депутатів парламенту Стро зазначив, що судове переслідування найкраще здійснювати у країнах, де скоєно злочин, або у міжнародних судах і трибуналах. Однак можуть бути обставини, за яких такі варіанти виключені. А тому слід посилити британські закони в цій ділянці.

Деякі підозрювані не є резидентами Британії

У квітні 2009 року Високий суд у Лондоні відмов у екстрадиції чотирьох осіб, яких звинувачують в участі у геноциді в Руанді 1994 року. Згідно з постановою суду, існує ризик, що в Руанді їм було б відмовлено у справедливому суді. Але водночас їх не можна було судити і на теренах Британії через згадану лазівку в законодавстві. Після ухвалення восени поправок ця четвірка зможе постати перед британським судом.

Організація Aegis Trust, що займається протидією геноцидам, вітала заяву міністра внутрішніх справ, проте закликала дещо змінити формулювання. Річ у тім, що, згідно із пропозицією, під судове переслідування підпадають лише особи, що є громадянами або мають законне право на перебування в країні.

Aegis Trust каже, що під судове переслідування у Британії мав би підпадати будь-який підозрюваний, присутній у цій країні. Організація наголошує, що дехто з підозрюваних перебуває в Британії ще з 1990-х років, але не є резидентами країни з юридичних причин.

У своєму червневому звіті Aegis Trust назвав двох осіб – Фелісьєна Кабуґа, якого звинувачують у фінансуванні геноциду в Руанді, та ліберійця Чакі Тейлора, котрого засуджено у США за застосування тортур, як людей, що перебувають у Британії, але не постали перед судом. Стро каже, що, можливо, перегляне визначення, кого можна вважати мешканцем Великої Британії.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG