Доступність посилання

ТОП новини

Як зберегти «лісову пісню», радились на Волині


Біла лілія – індикатор чистоти води
Біла лілія – індикатор чистоти води

Луцьк – Учора ввечері край, описаний Лесею Українкою у відомій драмі-феєрії «Лісова пісня», і водночас однойменний санаторій відвідав Президент. Разом із учасниками всеукраїнської наради з питань розвитку природно-заповідної справи Віктор Ющенко милувався одним із природних див України, волинським озером Світязь, та переймався тим, як зберегти й примножити природні багатства українців.

В Україні 20 національних парків. Однак Волинь за темпами приросту заповідних територій посідає перше місце в Україні. В області найбільше в Україні озер, аж 218, і найбільше в Україні озеро Світязь.

Тут майже 9 відсотків заповідних територій від загальної площі – заповідною є п’ята частина волинських лісових угідь, у той час як загальноукраїнський показник «не дотягує» і до п’яти відсотків. А тим часом загальноєвропейський показник – 15 відсотків, і саме до цієї цифри для початку має прагнути Україна, кажуть фахівці.

Разом із тим та ж Волинь пожинає наслідки людської безвідповідальності перед природою. Свідчення цьому – остання повінь, яка залила цілий Ратнівський район через зіпсовані гідроспоруди. А тим часом синоптики пророчать волинянам нову повінь.

Нещодавно почала гинути риба у річці Турія під Ковелем, а на воді неозброєним оком видно плями. Громадськість із навколишніх сіл вимагає у прокурора міста Ковеля провести розслідування, бо вважає, що причиною стали невідомі стоки.

Люди кажуть, що такі викиди відбуваються систематично. Колишній начальник екологічної інспекції Волинської області Володимир Кіндрат припускає, що забруднювачами могли стати підприємства молочної промисловості. Забруднення може сягнути Прип’яті.

Не лише на Волині, а й на сусідній Рівненщині, яка ділить із Волинню ще один Національний парк «Прип’ять-Стохід», у результаті рейдів, проведених інспекторами, вилучена понад тисяча недозволених одиниць лову – сіток, неводів, ятерів. Щоправда, на Волині до суду пішло лише три «браконьєрські» справи.

В області ведеться природоохоронна робота, однак вона є недостатньою, як і координація зусиль екологів, господарників і правоохоронців загалом у країні. На нараді в Шацькому районі Президент зауважив, що нова «Червона книга» України потовщала порівняно з попередньою удвічі, і це тривожний сигнал: зникають раніше поширені види рослин і тварин.
На території Національного заповідника

Щоб не зник зелений світ

Основна проблема природоохоронної галузі лежить, за словами фахівців, у духовній площині. Тому на нараді йшлося і про необхідність суворішого ставлення до порушників екологічного законодавства, які спричиняють лісові пожежі, загибелі тварин чи навіть цілих популяцій.

Ішлося також про необхідність швидшого забезпечення установ природно-заповідного фонду Державними актами на постійне користування земельними ділянками та про розвиток науково-дослідної діяльності в унікальних природних зонах. Президент дав доручення головам адміністрацій впродовж місяця створити нові зелені зони. Власне, вони вже є, тільки іноді замість рекреаційних зон насправді трапляються смітники у дуже мальовничих куточках.

Віктор Ющенко доручив місцевій владі залучати до природоохоронної справи громадськість та представників бізнесу. Було вирішено започаткувати день природоохоронної справи, який збігатиметься з популярним у народі святом Івана Купала.

А ще йшлося про створення в найближчому часі українсько-білоруського біорезервату. Цей екологічний проект об’єднає Шацький Національний природній парк із 50 тисячами гектарів південно-західних лісових територій Білорусі.

(Луцьк – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG