Доступність посилання

ТОП новини

В італійському місті Аквіла завершився саміт Групи восьми


У третій – заключний – день роботи форуму лідери країн G8 (семи найрозвиненіших країн світу і Росії) ухвалили рішення упродовж трьох найближчих років інвестувати 20 мільярдів доларів у розвиток сільського господарства у найбідніших країнах світу.

У попередні два дні саміту в Аквілі керівники держав Групи восьми узгоджували з країнами, що розвиваються, нові обмеження на викиди вуглецю в атмосферу. Також дискутувалися проблеми боротьби з економічною кризою і важливі питання міжнародної безпеки.

Президент США Барка Обама, говорячи про роботу саміту, зазначив: «Ми досягли консенсусу, що мусимо всі продовжувати роботу з відновлення економічного зростання і реформи наших національних та міжнародних фінансових регуляторних систем».

А стосовно ядерної програми Ірану, Обама наголосив: «В Ірані ми зіштовхуємося з небезпекою розповсюдження ядерної зброї. На нинішньому саміті його учасники виступили з єдиною жорсткою заявою, яка закликає Іран негайно виконати свої зобов’язання перед світовою спільнотою».

Канцлер Німеччини Анґела Меркель була ще категоричнішою щодо політики Ірану. «Ми піддали різкій критиці владу Ірану за те, що вона не поважає громадянські свободи, зокрема, право громадян проводити демонстрації. Окрім того, ми ще раз закликали Іран заморозити свою ядерну програму і вступити у перемовини з міжнародною спільнотою. Те ж стосується й Північної Кореї».
XS
SM
MD
LG