Доступність посилання

ТОП новини

Медики Латвії проводять операції з трансплантації стовбурових клітин


Рига – Незважаючи на складну економічну ситуацію в Латвії, місцеві медики успішно впроваджують новітні технології і роблять унікальні операції. В Ризі діє єдиний в країнах Балтії Центр із трансплантації стовбурових клітин. Завдяки його діяльності відтепер хворі на цукровий діабет, серцеві захворювання на розсіяний склероз мають надію на видужання.

Центр трансплантації стовбурових клітин діє на базі Університетської клінічної лікарні імені Страдиня у Ризі. В його створення інвестовано понад 2,5 мільйона американських доларів. Керівник Центру Ерікс Єкабсонс вважає, що це – інвестиції у майбутнє, оскільки новітні технології допоможуть скоротити число інвалідів, покращити якість їхнього життя чи навіть і продовжити його.

Методика лікування стовбуровими клітинами опирається на їхні унікальні якості. Це єдині клітини людського організму, котрі мають властивість самовідновлюватись і перетворюватись на інші клітини.

Досі хворим у Латвії пересаджували тільки донорські органи, натомість завдяки новітнім технологіям відтепер більшість захворювань можна лікувати, трансплантуючи пацієнтові клітини, отримані у донорів або ж виділені з його власного кісткового мозку.

Стовбурові клітини допомагають покращити роботу серця

Зокрема, нещодавно латвійські медики здійснили унікальну операцію з трансплантації стовбурових клітин у серцевий м’яз немовляти, хворого на ваду серця.

«Процедура унікальна тому, що таку операцію ще ніколи у світі не робили такому молодому пацієнтові, – каже Ерікс Єкабсонс. – Є дані, що операції з трансплантації стовбурових клітин проводилися пацієнтам у старшому віці».

Поки що Центр працює в експериментальному режимі. Усі операції з трансплантації стовбурових клітин відбуваються за згодою хворих. Однак охочих покращити свій стан здоров’я багато, зокрема, тих, які пережили інфаркт міокарду.

Ерікс Єкабсонс зазначає: «Такі операції ми робимо пацієнтам, які пережили інфаркт 4–6 днів тому. На даний момент ми маємо 17 пацієнтів, яким вже зробили трансплантацію. Робота серця покращується, зокрема, той обсяг крові, який серце викидає у кровообіг, збільшується».

Хворі на цукровий діабет і розсіяний склероз також сподіваються на допомогу


Іншим напрямком роботи Центру трансплантації стовбурових клітин у Ризі є допомога хворим на цукровий діабет. У Латвії налічується 63 тисячі діабетиків. На жаль, ліки допомагають не всім, а трансплантація клітин може врятувати таким людям життя.

Професор медичного факультету Латвійського університету Валдіс Піраґс розповів: «Наші дослідження якраз і спрямовані на те, щоб зупинити цей процес на початку захворювання, тобто у перші три місяці. Або ж ми сподіваємося, що завдяки трансплантації стовбурових клітин вдасться відновити секрецію інсуліну».

Розсіяний склероз, або хвороба Крувельє – захворювання, яке наразі неможливо вилікувати. Нервові клітини вмирають мільйонами, а стовбурові клітини могли б відновити їхню роботу. Проблема в тому, що це захворювання дуже підступне – у кожного хворого по-різному виникає і протікає.

З цього приводу керівник Центру нейрології клініки імені Страдиня Андрейс Міллерс зауважив: «У нас немає пацієнтів, яких би лікували раніше, оскільки це нова методика. Тому слід дуже ретельно підходити до відбору пацієнтів. Дивитися, кому ця терапія допоможе. І ми не можемо сказати, що усіх підряд ми будемо лікувати. На жаль, так не буде».

Однак 1700 хворих у Латвії на цю хворобу сподіваються видужати.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG