Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичні непорозуміння між Сербією і Хорватією


Белград – Міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич відмовився від участі в міжнародній зустрічі в Хорватії. Одночасно керівник зовнішньополітичного відомства Нідерландів відклав візит до Сербії. Белградські ЗМІ через це критикують зовнішню політику країни та зазначають, що йдеться не про низку дипломатичних скандалів.

Все почалося в Страсбурзі в рамках так званої «літньої школи для молодих політичних діячів», яка проходить у Раді Європи. Під час виступу президента Хорватії Стіпе Месича учасники із Сербії покинули зал. Їх обурили твердження глави сусідньої держави, що Сербії необхідна «декосовізація», та його пояснення, що Белград повинен збагнути, що незалежна держава Косово – політична реальність.

Речник хорватського президента Томислав Якич уточнив: «Наш президент вживає формулу – «декосовізація» Сербії. Я не бачу в цьому нічого суперечливого. Він цим не бажає впливати на те, як Сербія в майбутньому буде ставитися до Косова».

Сербські урядовці цієї заяви офіційно не коментували. Однак міністр закордонних справ Єремич в телевізійному інтерв’ю нагадав, що між двома країнами є чимало відкритих питань. Відразу після цього надійшло й повідомлення, що він не поїде на так званий Кроація саміт в Дубровнику.

У саміті в Дубровнику беруть участь представники країн регіону, кількох європейських держав, США, Канади та міжнародних організацій. Пояснення цікаве: сербський міністр вимагав, щоб він виступив у перший день саміту, коли виступають, між іншими, прем’єри Хорватії та Угорщини, керівник МЗС Швеції та заступник держсекретаря США. Натомість організатори передбачили, щоб Єремич звернувся з промовою до учасників зустрічі в суботу, коли виступатиме й представник Косова.

Хорватський міністр закордонних справ Ґордан Яндрокович у зв’язку з цим сказав: «Не було офіційної хорватської пропозиції, згідно з якою Єремич мав би виступити першого дня. Це була пропозиція сербської сторони».

Нідерландський міністр не прибуде до Белграда

Отож є підстави говорити про дипломатичний скандал. Політичні оглядачі все-таки припускають, що це не призведе до відкладення візиту до Хорватії сербського президента Бориса Тадича. Цей візит заплановано на вересень.

А причина відкладення офіційного візиту до Белграда нідерландського міністра закордонних справ Максима Вергаґена в тому, що гостеві не сподобалося, що про його візит, запланований на 21 липня, говорили сербські урядовці. Сербський прем’єр Мирко Цветкович заявив, що з нідерландським міністром буде обговорено й справу приєднання Сербії до Євросоюзу, оскільки Нідерланди гальмують цей процес. Це була, за словами нідерландських урядовців, нетактовна та недипломатична заява. З цією думкою погоджуються й деякі белградські ЗМІ, котрі нагадують, що напередодні візиту не слід було говорити про розбіжності та про питання, стосовно яких немає згоди між двома сторонами.

(Белград – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG