Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко закликає не боятися власної історії


Сьогодні на урочистостях з нагоди 350-річчя перемоги козацького війська під Конотопом, що проходять у селі Шаповалівка Конотопського району Сумської області Президент Віктор Ющенко сказав: «Досить боятися власної історії. Суть боротьби – в одному: скинути чуже ярмо, дати свободу народу. Саме це керувало гетьманами».

За словами Президента, українське військо на чолі з гетьманом Іваном Виговським 350 років тому здобуло блискучу перемогу у Конотопській битві, яка є наступницею визвольної боротьби Богдана Хмельницького і попередницею збройного виступу Івана Мазепи.

Глава держави наголосив, що Конотопська битва – «одна із найбільших і найславетніших перемог української зброї».

Як сказав Віктор Ющенко, суть і причина «національної катастрофи», яка спіткала Україну в той час і в інші століття – «нездатність проводу нації постати над власними амбіціями».

«Нехай закарбованим стане кожне слово. Нація зобов’язана пам’ятати кожну свою перемогу і кожне випробування, бо за них вона рівною мірою несе свою відповідальність і за них зобов’язана робити висновки і приклади», – заявив Віктор Ющенко.

Президент закликав усіх присутніх на урочистостях вшанувати пам’ять усіх воїнів, загиблих на полі Конотопської битви. При цьому він висловив переконання, що усі місця перемог – у Конотопі, Шаповалівці, Соснівці, Зборові, Холодному Яру та в інших місцях – «мають бути введені в особливий реєстр під опікою нашого війська і нашого народу».

«Ми пишаємось своїм минулим, але наш погляд звернутий у майбутнє. Сьогодні ми – демократична, незалежна європейська держава. Ми прагнемо дружби і злагоди з усіма народами. Ми віримо у велике і славне майбутнє соборної української держави. Слава всім українським перемогам! Слава Україні!», – наголосив Віктор Ющенко.
XS
SM
MD
LG