Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина зняла головну перешкоду для газогону «Набукко»


Туреччина відмовляється від своєї попередньої вимоги отримувати за пільговими цінами 15 відсотків газу, транспортованого через її територію майбутнім газопроводом «Набукко».

Як заявив міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Танер Йилдиз агентству «Ройтерз», міжурядова угода про побудову газогону передбачає право країн-учасниць проекту розпоряджатися певною кількістю газу, який ітиме через нього, і Туреччина буде домовлятися, про яку саме кількість ітиметься. Але це не буде 15 відсотків, як країна хотіла дотепер.

Також, за словами міністра, газопровід зможе транспортувати газ і зі сходу на захід, до Європи, і в зворотному напрямку і в разі потреби зможе забезпечити Туреччину газом із Європи.

Вимога Туреччини про 15 відсотків була головною перешкодою на шляху підготовки будівництва газогону «Набукко», який має підтримку Європейського Союзу і США і повинен постачати Європу природним газом в обхід території Росії й України. Ця вимога ставила під загрозу рентабельність усього проекту.

У понеділок представники Туреччини, а також Болгарії, Румунії, Угорщини й Австрії, через території яких проляже газопровід, підпишуть у столиці Туреччини Анкарі угоду про основи транзиту. Шостий рівноправний учасник проекту, Німеччина, не є транзитною країною і в цій угоді участі не бере.

У п’ятницю Азербайджан і Туркменистан пообіцяли надати газ для транспортування до Європи майбутнім газогоном.
XS
SM
MD
LG