Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вперше святкують «православний» День закоханих


У неділю в Дніпропетровську на майдані біля храму на честь ікони Божої Матері Іверської вперше відбувається свято на згадку про християнських небесних покровителів родини й шлюбу – Святих благовірних Петра й Февронії, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За словами настоятеля храму протоієрея Миколи, це свято покликане сприяти утвердженню «високих моральних цінностей і зміцненню інституту сім’ї», і його можна вважати православним аналогом Дня усіх закоханих, або ж дня Святого Валентина за католицьким календарем, 14 лютого.

На гостей свята чекає концерт класичної музики «Романтика крізь віки», який відбудеться просто на сходах церкви за участі українських колективів та виконавців. Наступного року, як планують, концерт має перерости в більш масштабне дійство – фестиваль.

Організатори не приховують, що вшановувати пам’ять святих Петра та Февронії вирішили «в піку» Дневі Святого Валентина – святу, яке вони вважають надто комерціалізованим й не притаманним українській православній традиції.

«Примітно, – розповів отець Микола, – що саме цього дня до Дніпропетровська мають прибути частки мощів святих Петра та Февронії, покровителів сімейного щастя. Це буде єдина така святиня в нашому краї».

Святі благовірні Петро й Февронія у православних – заступники родини й шлюбу. Їхнє подружжя вважають зразком християнського шлюбу.

Пам’ять цих святих православні України вшановують 25 червня за юліянським календарем, або 8 липня за загальноприйнятим григоріянським.
XS
SM
MD
LG