Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина висунула звинувачення Дем’янюку


Німецькі прокурори висунули звинувачення вихідцеві з України Іванові (Джону) Дем’янюку в причетності до знищення близько 28 тисяч євреїв під час Другої світової війни.

89-річного Дем’янюка, якого в травні депортували зі США, судитимуть у мюнхенському суді. Наразі не відомо, коли саме відбудеться процес.

Німецькі прокурори заявляють, що Дем’янюк служив охоронцем у нацистському таборі смерті Собібур на території окупованої нацистами Польщі.

«Звинувачення виходить з того, що пан Дем’янюк у щонайменше 27 900 випадках був задіяний у вбивствах осіб єврейської віри. Звинувачення виходило з того, що пан Дем’янюк спроможний постати перед судом, медичні експерти дійшли висновку, що пан Дем’янюк є спроможний брати участь у процесі», - повідомив речник офісу прокурора міста Мюнхена Антон Вінклер.

Іван Дем’янюк заперечує ці звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоч як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

«В якій мірі пан Дем’янюк був змушений брати участь у цих вчинках – це має вияснитися в рамках розслідування. Звичайно, необхідно вияснити, чи був би він сам тоді в небезпеці, якби не виконував ті накази, які йому давали», - сказав Антон Вінклер.

У 1980–90-х роках Дем’янюка судили в Ізраїлі за схожими звинуваченнями. Тоді його засудили до страти через те, що він нібито був охоронцем на прізвисько «Іван Грозний» у нацистському таборі смерті Треблінка. Проте згодом цей вирок скасували.

XS
SM
MD
LG