Доступність посилання

ТОП новини

У Мюнхені висунули обвинувачення Дем’янюку, підозрюваному у воєнних злочинах


Іван Дем’янюк (архівне фото, 1993 р.)
Іван Дем’янюк (архівне фото, 1993 р.)

Німеччина – Після кількох місяців затишшя в Німеччині знову заговорили про справу Івана Дем’янюка. У понеділок мюнхенська прокуратура висунула обвинувачення 89-річному українцю, якого звинувачують у причетності до воєнних злочинів за часів Другої світової війни.

Мюнхенська прокуратура посилається на події, які відбувалися в нацистському концтаборі «Собібур» у 1943 році. Цей концтабір перебував тоді на території Польщі, яка була окупована нацистами. Стверджується, що тоді Іван Дем’янюк працював наглядачем у цьому концтаборі.

За даними Центру Сімона Візенталя, Дем’янюк належить до найбільш розшукуваних воєнних злочинців. 13 липня речник прокуратури міста Мюнхена Антон Вінклер повідомив журналістам: «Звинувачення виходить з того, що пан Дем’янюк у щонайменше 27 900 випадках був задіяний у вбивствах осіб єврейської віри. Звинувачення виходило з того, що пан Дем’янюк спроможний постати перед судом, медичні експерти дійшли висновку, що пан Дем’янюк спроможний брати участь у процесі».

Щоправда, судові засідання мають відбуватися лише двічі на день по 90 хвилин. Сам Дем’янюк відкидає будь-яку причетність до злочинів, які йому закидають. З приводу цього Антон Вінклер повідомив у Мюнхені: «В якій мірі пан Дем’янюк був змушений брати участь у цих вчинках, це має з’ясуватися в рамках розслідування. Звичайно, необхідно з’ясувати, чи був би він сам тоді в небезпеці, якби не виконував ті накази, які йому давали».

Дем’янюк уже одного разу постав перед судом за причетність до вбивства тисяч євреїв. 1988 року його до смертної кари засудили в Ізраїлі. Тоді його прийняли за так званого «Івана Грозного», відомого своїми садистськими злочинами в концтаборів «Треблінка». Після надходження нової інформації Верховний Суд Ізраїлю скасував вирок і Дем’янюк повернувся до США, куди він перебрався на початку 50-х років.

«Не можна зменшувати головну відповідальність німецьких злочинців» – історик

Перед від’їздом до США він тоді певний час жив у Баварії. Саме тому новий процес у справі цієї людини відбуватиметься тепер у Мюнхені в земельному суді. Ані суд, ані німецький адвокат Дем’янюка не стали коментувати обвинувачення, оскільки ще не ознайомилися з документом.

Німецькі історики наголошують на важливості цього процесу. Зокрема, Ґетц Алій в інтерв’ю радіостанції «Дойчландфунк» наголосив: «Справа Дем’янюка – якщо він справді тоді служив наглядачем у «Собібурі» – порушує те, що не порушувалося раніше під час процесів проти нацистів, а саме питання європейського колабораціонізму. Однак не можна зменшувати головну відповідальність німецьких злочинців. Німці керували в «Собібурі», а не Іван Дем’янюк, і саме німці могли щодня припинити все це, а не пан Дем’янюк», – сказав Алій.

Коли розпочнеться процес у справі Івана Дем’янюка, ще не відомо. Раніше його адвокат заявляв, що це може статися не раніше вересня.

(Німеччина – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG