Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині сперечаються навколо пенсійних гарантій


Німеччина – Як бути з пенсіями в часи кризи і в умовах демографічного старіння? Українцям такі питання вже добре відомі. Тепер і в Німеччині розгорілися палкі дебати навколо цієї проблеми. Вартим уваги є те, що дискусії спалахнули вже після того, як правило про так зване гарантування розміру пенсій подолало останній законодавчий бар’єр.

Прозріння серед деяких політиків настало після останнього засідання Бундесрату. Представництво федеральних земель підтримало запровадження пенсійних гарантій, запропонованих раніше урядом і ухвалених Бундестагом. Таке нововведення означає, що 20 мільйонам німецьких пенсіонерів у майбутньому кризи не страшні – розмір пенсій не скорочуватиметься навіть у тому випадку, коли зарплати зменшуватимуться. Досі в Німеччині пенсії були прив’язані до зарплат.

Кінець миру між поколіннями?

Першим забив на сполох міністр фінансів, соціал-демократ Пеер Штайнбрук. Він порушив у зв’язку з цим просте питання: а хто платитиме? На його думку, нове правило ляже великим тягарем на плечі молодих працівників, яким доведеться розплачуватися за такі дії, і зовсім не сприятиме порозумінню між поколіннями.

Оскільки зараз у Німеччині набирає обертів передвиборна боротьба, колеги по партії розкритикували свого міністра. Лідер соціал-демократів у федеральній землі Нижня Саксонія Ґаррелт Дуін порадив Штайнбруку негайно піти у відпустку. «Якщо ми так сперечатимемося, то не зможемо виграти вибори», – заявив Дуін.

Непослідовність політики перед виборами


Німецький політолог Ганс Герберт фон Арнім вважає таку суперечку, яку розпочали соціал-демократи, взагалі частиною передвиборного розрахунку. «Спочатку один міністр від соціал-демократів роздає подарунки пенсіонерам, потім інший міністр від тієї самої партії заявляє, що не можна забувати про молодь. Таким чином обслуговуються дві суспільні групи – все, як за старим правилом: маршируватимемо окремо, але вдаримо разом. Це може принести навіть успіх», – не виключив фон Арнім і додав: «Під час передвиборної боротьби політикам особливо бракує послідовної поведінки».

До речі, суперечка навколо пенсійного питання спалахнула й у лавах консервативних партій. Сумнів у доцільності запроваджених пенсійних гарантій висловив міністр економіки Німеччини Карл-Теодор цу Ґутенберґ. Тим самим він викликав на себе критику з боку лідера баварського Християнсько-соціального союзу Горста Зеехофера. На його думку, так діяти не можна – спочатку як міністр і депутат щось ухвалювати, а потім самому ж ставити усе під сумнів.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG