Доступність посилання

ТОП новини

Космічні поселення будуть зварювати за українськими технологіями – Борис Патон


До середини ХХІ століття з’являться великі космічні кораблі та поселення на Місяці, які будуть збирати та ремонтувати із застосуванням українського обладнання для зварювання у невагомості.

Про це заявив сьогодні, на святкуванні 25-річчя першого експерименту зі зварювання у відкритому космосі, президент НАН України Борис Патон.

«До 2050 року передбачається створення великогабаритних об’єктів – космічних кораблів та постійних поселень на Місяці. Збирання і ремонт подібних конструкцій відбуватиметься просто у космосі – в умовах невагомості або відсутності атмосфери. Це буде можливо завдяки зварюванню інструментом променевої дії, який розробив Інститут зварювання НАН України», – зазначив Борис Патон.

За його словами, інструмент дає змогу різати, паяти, зварювати та робити металеве покриття у космічних умовах. Найпершу його модель успішно випробували у відкритому космосі космонавти Світлана Савицька та Володимир Джанібеков 25 липня 1984 року. Нині українські космічні технології зварювання у космосі продовжують розвиватися, і є найбільш передовими у світі, сказала Світлана Савицька, відвідуючи сьогодні Інститут зварювання НАН України.

На сьогодні українське зварювальне обладнання входить до комплектації усіх космічних кораблів Росії, США та Китаю. Воно дає змогу здійснювати зовнішній ремонт будь-якої складності просто у космосі.
XS
SM
MD
LG